Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Betiltották a tojást Hollandiában

Ideiglenesen – mérgezés gyanúja miatt

A holland hatóságok felhívása alapján a tojás fogyasztásától jövő vasárnapig kell tartózkodni, amíg a hatóságok megvizsgálják a rovarirtószer-szennyezés gyanújával bezárt 180 tojástermelő telepet. Eddig 27 telepen találtak szennyezett tojásokat. Ezeknek a telepeknek a kódjával jelölt tojások mérgező Fipronil rovarirtó szert tartalmaznak.

Az eddigi ismeretek szerint a holland telepek mellett Németországban négy, Belgiumban pedig egy tojásüzemben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nem a telepeket hibáztatják

Azt még vizsgálják a hatóságok, hogy a rovarirtó szer bekeverése a holland gyártóüzemben, vagy a belga kereskedőnél történt-e. A holland hatóságok milliószám távolítják el a szupermarketekből a szennyezett tojásokat. Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig a német hatóságok 900 ezer tojást távolítottak el az üzletekből.

„A tojástelepeket nem terheli felelősség az ügyben, a bűnös máshol keresendő” – jelentette ki Friedrich-Otto Ripke, a KAT alternatív állattartó egyesület és a német baromfiipari egyesület elnöke a Neue Osnabrücker Zeitung lapnak adott interjúban.