2024 április 18

Berlusconi: nyolc kilót fogytam, még négy és felet akarok

„Kitűnően vagyok, ” – kezdte el a Huffingtonpost.it-nek adott interjút Silvio Berlusconi, a Szabadság Népe (PdL) volt kormánypárt elnöke. Amióta tavaly novemberben elveszítette parlamenti többségét, Berlusconi második alkalommal nyilatkozott az olasz sajtónak. „Mario Monti a legjobb választás volt az olasz válságkormány élére, de kormányfőként gyengének bizonyult, túlságosan hagyja magát befolyásolni a baloldaltól, én kevésbé lennék engedékeny Merkellel is” – hangoztatta Berlusconi utódja munkáját értékelve. Kijelentette, az olasz baloldal a mai napig nem tudott szabadulni kommunista örökségétől. Hozzátette, hogy ellenzi a Monti-kormány adóteher-növelését és a kötelező bankkártyahasználatot az ezer euró feletti fizetésnél. Berlusconi ismételten bejelentette, hogy ha a PdL nyeri a jövő tavaszi választásokat, eltörli a Monti bevezette ingatlanadót. Montival „a szakértők lettek a politika főszereplői, de én is szakértőként léptem be a politikába” – idézte fel Berlusconi, amikor 1994-ben vállalkozóból vált kormányfővé.

Az európai ellenfelének tartott Angela Merkel német kancellárról Berlusconi azt mondta „Németország uralkodni akar. Merkel a többi európai országnak szigorúságot diktál, de ez önmagában nem elég a gazdasági fejlődéshez”. Ami az eurót illeti, Berlusconi úgy fogalmazott, „az euró tévedés volt, de most már nehéz lenne kilépni az eurózónából”. A négyszeres olasz kormányfő szerint az európai politika nem az ő esetleges visszatérése miatt aggódik, „az európai kormányokat az olasz politika tagoltsága aggasztja teljes joggal”.

Berlusconi megerősítette: nem biztos, hogy ő lesz a PdL következő miniszterelnök-jelöltje. „Más jelöltet is támogatni fogok” – jelentette ki. A 2008-ban kétharmaddal nyert és a jelenlegi felmérések szerint húsz százalék alá süllyedt PdL gyengüléséről Berlusconi azt mondta, „minden nagy olasz pártnak ez a sorsa, ez történt a kereszténydemokratákkal is (DC)”. „Mindig korrektül viselkedtem a közéletben és a magánéletben is. Soha nem követtem el semmit sem a törvényekkel, sem az erkölccsel szemben, a többi mind hamis információ és rágalom” – zárta Berlusconi az interjút az olasz bíróságokon ellene folyó tárgyalásokra utalva. A volt kormányfőt egyebek között korrupcióval és prostitúcióra való kényszerítéssel vádolja az ügyészség.