2023 január 27

Beragadt a tengerentúli piac

Alig mozdultak az indexek

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,09 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,05 százalékkal csökkent, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe viszont 0,19 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben.

Pénteken erősödéssel zárt New York. A Dow Jones 0,38 százalékkal, a S&P 500 0,60 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,21 százalékkal emelkedett.

Sok minden mozgathatja ma a piacokat

Hétfőn megszólal az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed több vezető tisztségviselője, és a piacokon azt várják, hogy utalást tesznek a következő amerikai kamatemelés időpontjára és mértékére.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A múlt hét elején a CME Group felmérése szerint a piaci szereplők csupán 4 százalék esélyt adtak egy júniusi kamatemelésnek, ez az arány péntekig 30 százalékra nőtt.

Befolyásolhatja még a kereskedést a Markit piackutató intézet röviddel a tőzsdenyitást követően ismertetett beszerzésimenedzser-indexe és az olajár alakulása.

Mozgás várható a Monsanto részvényében, amelynek árfolyama 9 százalékkal emelkedett a nyitás előtti tőzsdén kívüli kereskedelemben, miután a Bayer AG hivatalosan is közölte, hogy 62 milliárd dolláros ajánlatot tett az amerikai agrárvegyipari cég átvételére.

Irán köti az ebet a karóhoz

Az olajárak lemorzsolódtak, de világos irányzat nem alakult ki. A piacon ismét felerősödött az aggodalom, hogy makacsul tartós lesz a túlkínálat.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Rokneddin Dzsavadi iráni olajügyi miniszterhelyettes leszögezte, hogy Teheránnak nem áll szándékában lefékezni kitermelése növekedését, és ezzel még halványabb lett a remény, hogy az OPEC június eleji értekezletén sikerül megegyezni a termelés befagyasztásáról.

A miniszter elmondta, hogy az iráni kitermelés a gázkondenzátumot nem számítva jelenleg napi 2 millió hordó, és a nyár közepéig eléri a 2,2 millió hordót. E nyilatkozat hatását tetézte, hogy a Kanadában pusztító erdőtüzek lassú visszaszorultával ismét megkezdték két nagy lelőhely kiaknázását, az Egyesült Államokban pedig megállt a működő olajkutak számának 17 hete tartó csökkenése.

Az arany is megzuhant

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 47,91 dolláron jegyezték, 50 centtel alacsonyabban, mint péntek este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 41 centtel 48,31 dollárra ment le.

Az arany ára az amerikai kamatemelési várakozások hatására háromhetes mélypontja közelébe süllyedt. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1249,96 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,2 százalékkal alacsonyabban, mint péntek este. A határidős jegyzés ugyancsak 0,2 százalékkal 1250,60 dollárra ment le.

A dollár kissé erősödött. Az euró napközben 1,1201 és 1,1244 dollár között ingadozott, az európai valutával kora délután 1,1204 dollár körül kereskedtek a péntek esti 1,1227 dollárral szemben.