2024 április 22

Az MNB ismét finomhangolt

100 milliárdos üzlet

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott hétfőn a jegybank. A meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 50 milliárd forint volt, amelyre a bankok egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidőn 53 milliárd forint, 103 milliárd forint, 143 milliárd forint és 143 milliárd forint értékben adtak be ajánlatot.

Az MNB az egy, hat és tizenkét hónapos lejáraton 50-50 milliárd forint, míg 3 hónaposon a meghirdetett mennyiség dupláján, 100 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen öt, hét, négy, illetve öt bank vett részt.

Emelkedés

A szerdai lejáratokat és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás augusztus 9-én 900 milliárd forintról 950 milliárd forintra emelkedik.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 200 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 350 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 250 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 150 milliárd forintot tesz ki.

Finomhangoló eszközök

A jegybank monetáris tanácsa tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be.

A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat tavaly októberben publikálta honlapján az MNB. A jegybank folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.