2023 február 03

Az amerikai kormány beperli a S&P-t

Ezek később bedőltek, és ezzel hozzájárultak a 2008-as pénzügyi válság kialakulásához – közölte hétfőn a nemzetközi hitelminősítő cég. Ez az első eset, hogy Washington a pénzügyi válsággal kapcsolatban eljárást kezdeményez valamely nagy hitelminősítő ellen. Az NPR közszolgálati rádió szerint Washington azután döntött a pereskedés mellett, hogy a céggel megszakadtak a tárgyalások a jóvátételről. A Standard & Poor’s (S & P) tulajdonosának, a McGraw-Hillnek a részvényei a bejelentés hatására 14 százaléknyit estek. A hitelminősítő visszautasította az amerikai kormány vádját, alaptalannak nevezve azt. Az S & P közlése szerint az igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a céget, hogy a jelzálogadósság minősítése miatt polgári peres eljárást akar kezdeményezni, a kormány részéről büntetőjogi vádak nem merültek fel.

Az S & P szerint a kormányzati döntés “figyelmen kívül hagyja” azt a tényt, hogy a cég a kockázatos jelzáloghitelekkel kapcsolatban ugyanazokat az adatokat vizsgálta, mint a többi piaci szereplő, valamint az amerikai kormány tisztségviselői, akik 2007-ben nyilvánosan kijelentették, hogy a másodlagos jelzálogpiacon felmerülő problémák hatása korlátozottnak tűnik. Közleményében az S & P “mély sajnálatának” adott amiatt, hogy egyes értékpapírok minősítésénél “azokban a viharos időkben nem tudta teljességgel előre látni a gyorsan romló körülményeket az Egyesült Államok jelzáloghitel-piacán.”

Az S & P, a Moody’s és a Fitch Ratings hitelminősítőket azzal vádolják, hogy hozzájárultak a válsághoz, mivel AAA osztályzatot adtak olyan, összességében több ezer milliárd dollárt érő, kockázatos értékpapíroknak, amelyek fedezetét másodlagos jelzáloghitelek biztosították. Ezek a papírok az ingatlanpiaci buborék kipukkadása és a lakáskölcsönök törlesztésének elmaradása miatt nagyon elértéktelenedtek, az amerikai bankok pedig több tízmilliárd dolláros veszteséget szenvedtek el. A Moody’s Investors Service hitelminősítő cég anyavállalatának, a Moody’s Corporationnek a részvényei hétfőn 11 százalékot estek. A hitelminősítők szava világszerte meghatározó az értékpapírok hitelét illetően. Bírálóik szerint a hitelminősítők tevékenységét belső összeférhetetlenség jellemzi, mert ugyanazok a cégek fizetnek szolgáltatásaikért, mint amelyeknek a termékeit osztályozzák.