2024 június 14

Autópálya kötheti össze Kínát Tajvannal

A China Daily napilap tájékoztatása szerint a közlekedési minisztérium által felterjesztett projektet a pekingi kormány már jóváhagyta, a 2013 és 2030 közötti nemzeti autópálya-hálózat fejlesztésekre vonatkozó tervek részeként. A lap úgy értesült: az egyik javasolt vonal Pekingből indulna, majd az észak-keleti Tiencsin városát, Hopej, Santung, Csiangszu, Anhuj, Csöcsiang és Fucsien tartományokat érintve érkezne be a Tajvan északi részén lévő Tajpejbe. Egy másik útvonal a közép-kínai Csengtuból indulna, s Hunan, Csiangszi és Fucsien tartományokon át vezetne a Tajvan déli részén fekvő Kaohsiungba.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az összeköttetés autópálya vagy tengeralatti alagút formájában valósulna meg. Ha az utóbbi tervek nyernek zöld utat, az a világ leghosszabb tengeralatti alagútjának megépítését is jelenti, az építmény ugyanis az 50,5 kilométer hosszú, Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút több mint kétszeresére, 120 kilométernél is hosszabbra nyúlhat. Egy ilyen, összekötő csatorna építésére már korábban is léteztek tervek, azok azonban a hűvös politikai viszonyok miatt sosem valósultak meg. Szintén miniszteri szinten szorgalmazták a vasúti összeköttetés tervét, azt azonban komoly ellenkezés fogadta Tajvanon.

A Peking által most elfogadott tervvel kapcsolatban a South China Morning Post hongkongi napilap azt írja: a kétoldalú kapcsolatokért tajvani részről felelős Tajvani Szárazföldi Ügyek Tanácsának egy névtelenül nyilatkozó munkatársa arról panaszkodott, a terveket egyoldalúan dolgozták ki a pekingi hatóságok, a tajvani fél bevonása nélkül.