2024 július 25

Ősszel kezdődik a debreceni BMW autógyár szakképzési programja

.Szeptemberben kezdődik a BMW Group Gyár Debrecen három éves duális szakképzési programja, amelyre három helyi technikumból száz tizedikes diákot választottak ki. Ezt jelentették be az épülő gyár területén tartott sajtótájékoztatón.

Barabás Botond, a gyár képzési vezetője azt mondta, nem volt könnyű kiválasztani a száz diákot. Jóval több jól felkészült, a leendő szakmája mellett elkötelezett fiatallal találkoztak a három iskolában. A Mechwart András, a Brassai Sámuel és a Beregszászi Pál technikumban. Tájékoztatása szerint a szeptemberben elinduló duális képzésben száz diák négy szakmában – gépjármű-mechatronikai technikus, mechatronikai technikus, elektronikai technikus, illetve informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus – kezdi meg a munkát. Három év végeztével állást ajánlanak nekik a BMW debreceni autógyárában.

Papp László debreceni polgármester azt mondta, az a gazdaságfejlesztés, amely jelenleg a városban zajlik, Magyarország és Közép-Európa legnagyobb léptékű gazdaságfejlesztési folyamata. „Változás, léptékváltás, haladás” – ez a három szó jellemzi leginkább Debrecent. Ezt mondta a polgármester, aki arról is beszélt, hogy lesz elegendő szakképzett munkaerő a városba települt, illetve települő vállalkozásoknak. Jelezte, hogy szinte valamennyi cég együttműködési megállapodást kötött vagy köt a helyi szakképzési centrummal, illetve a Debreceni Egyetemmel. Ez azt is jelenti, hogy a város oktatási rendszerére támaszkodnak a vállalatok. Papp László örömének adott hangot, hogy a BMW gyár márciusban felvette a kétszázadik alkalmazottját. Jelenleg is hetven pozícióra mintegy négyszáz pályázati lehetőség van nyitva.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja azt mondta, a városban a BMW egyfajta hívószó, lehetőség a fiataloknak, azt is üzeni, hogy Debrecenben van perspektíva a szakma hasznosulására. Hozzátette: a DSZC, az oktatási intézmények és a BMW együttműködése már hat éve tart, amelynek egyik fontos pillére az ágazati alapoktatás összehangolása. Ezt az időszakot a közös tananyag-fejlesztés mellett az oktatók továbbképzésében való részvétel is jellemezte – mondta. A BMW Group Gyár Debrecen duális képzésbe való bekapcsolódásával a szakképzés új korszakába léptek – fűzte hozzá a kancellár.