Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Kína volt tavaly a világ legnagyobb autóexportőre

Rekordszintű volt tavaly Kína autókivitele, ezzel az ország valószínűleg megszerezte a világ legnagyobb exportálója lett, megelőzve Japánt.

A kínai személyautó szövetség (CPCA) szerint bár Kína biztosan világelsővé vált az elektromos járművek gyártásában, az export növekedésének fő motorját tavaly a hagyományos benzinmotoros autók jelentették, amelyek iránt különösen Oroszországban nőtt a kereslet. A szervezet szerint a kínai autógyártók legalább ötször több járművet szállítottak Oroszországba tavaly, mint egy évvel korábban. Amikor ez a szám 160 ezer volt. A kínai autóexport tavaly összességében elérte az 5,25 millió darabot, ez a CPCA becslései szerint csaknem 1 millióval több, mint a külföldre szállított japán autók száma. Hivatalos adatok szerint 2023 első 11 hónapjában alig 4 millió autót exportáltak Japánból – ismertette a távirati iroda.

A kínai gyártók tavaly rekordszámú, 25,5 millió járművet értékesítettek belföldön és külföldön együttvéve. Idén már a második egymást követő évben lassul az alternatív hajtású járművek eladásának növekedése Kínában. A szervezet becslése szerint 2024-ben 22 százalékkal nő a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású járművek értékesítése a kiskereskedelemben. Tavaly 36 százalékra zuhant az eladási növekedési üteme a 2022-es 96 százalékos bővülés után. 2022 az utolsó év volt, amikor a kormány még támogatást nyújtott elektromos járművek vásárlásához.

Borítókép: Shutterstock