Rendkívüli Hírek:

2023 október 02

Kia és The Ocean Cleanup: együtt a fenntartható jövőért

A Kia Corporation és a The Ocean Cleanup formálisan is megkezdte hétéves együttműködését, amelynek célja, hogy a két szervezet közösen találjon és fejlesszen olyan új megoldásokat, amelyek a fenntarthatóbb jövőt szolgálják. Ho Sung Song, a Kia Corporation elnöke, és Boyan Slat a The Ocean Cleanup alapítója és vezetője április 27-én a Kia központjában, Szöulban írta alá a két vállalkozás világszintű együttműködéséről szóló megállapodását.

A The Ocean Cleanup hollandiai székhelyű nonprofit szervezet, amely a világ óceánjainak műanyag-mentesítésére dolgoz ki és fejleszt eljárásokat. Ezeknek fontos része az óceánok megtisztítása mellett a folyókból érkező műanyagszennyezés megszüntetése is. A szervezet már a világ óceánjaiban lévő műanyagok összegyűjtésére és időközönkénti eltávolítására is kidolgozott már eljárásokat, az Interceptor™ nevű rendszer feladata azonban a folyókból érkező műanyagszemét kiszűrése, még annak óceánokba, tengerekbe való megérkezése előtt.

A Kia fenntartható mobilitásszolgáltatóvá válásának folyamatában anyagi támogatásokkal segíti a The Ocean Cleanup működését és egy olyan rendszer kiépítését, amely megakadályozza, hogy az óceánokból már kigyűjtött műanyagok újra visszakerüljenek a környezetbe és a vizekbe. Ennek részeként a Kia a világ óceánjaiból összegyűjtött műanyagokat is használ majd termelései folyamataiban.

Hét éven keresztül a Kia világszinten támogatja majd a The Ocean Cleanup tevékenységét, működését, és tisztítórendszereinek fejlesztését. Mindezeken kívül a márka négy elektromos járművel – egy EV6-tal és három Niro EV-vel – is segíti a szervezet hollandiai központjának tevékenységét. Cserébe a The Ocean Cleanup az összegyűjtött műanyagok egy részét a Kia rendelkezésére bocsátja, és megosztja a márkával a műanyagszennyezés csökkentését szolgáló kutatási eredményeit és adatait.

Ho Sung Song, a Kia Corporation elnöke elmondta: “A Kia számára kulcsfontosságú, hogy ne csak termékeivel és szolgáltatásaival támogassa a fenntartható jövőt, de az egész bolygó jövőjéért is tegyen. A Kia kész arra, hogy a The Ocean Cleanup-hoz hasonló szervezetekkel együttműködve innovatív megoldásokkal és azok támogatásával is segítse a tisztább és élhetőbb jövőt.”

Boyan Slat, a The Ocean Cleanup alapítója és vezetője: “A műanyag alapvetően nem rossz dolog, de fontos, hogy felelősséggel használjuk. Projektjeinkkel – a Kia támogatásával – azt is demonstráljuk, hogy az óceánokból kinyert szennyezőanyagok nagy része fenntartható módon igenis újrahasznosítható. Abban bízom, hogy másokat is erre sarkallhatunk. Ez az együttműködés azt is támogatja, hogy az egyszer már összegyűjtött szennyezők ne kerülhessenek vissza ismét a környezetbe.”

Az együttműködés fontos szerepet tölt be a Kia fenntartható mobilitásszolgáltatóvá alakulásának folyamatában. A márka tervei szerint termelési folyamataiban 2030-ra 20 százalékra emeli az újrahasznosított műanyagok részarányát, és újrahasznosítási rendszereinek fejlesztése révén járműveinek életciklusa végén a keletkező szennyezők környezeti hatásait is minimalizálja.

A Kia környezetvédelmi törekvéseinek fontos része tiszta üzemű modellpalettája is; az új Niro anyagai között például újrahasznosított tapétából és eukaliptusz levelekből készülteket is találunk, miközben a vízbázisú festékek használata szintén komolyan hozzájárul a szennyezés és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A Kia tovább növeli a környezettudatos anyagok használatát járműveiben, ennek részeként az állati eredetű bőrök felhasználásának csökkentése, majd használatuk teljes megszűntetése is a tervek között szerepel.