2024 május 29

Csak elektromos Mitsubishi 2035-re

A Mitsubishi Motors Corp. elektromobilitási gyártmányfejlesztési stratégiája keretében az elkövetkező évtized közepére teljes egészében akkumulátoros és hibrid elektromos hajtású járművekből állítja majd össze a modellpalettáját – jelentette be pénteken a japán autóipari konszern.

A Mitsubishi 2021-es eladásainak 7 százalékát adták az úgynevezett „elektromosított” autók, vagyis a teljesen elektromos (Battery Electric Vehicles, BEV) és a hálózatról tölthető, azaz plug-in hibrid elektromos (PHEV) autók együtt. A Mitsubishi tervei szerint 2030-ra eladásainak már a felét teszik majd ki az elektromosított modellek, 2035-re pedig már a száz százalékát. A Mitsubishi a 2030-as pénzügyi év végéig, 2031 márciusáig 1,4-1,8 ezer milliárd jent (10-13 milliárd dollár) tervez elektromobilitási gyártmányfejlesztési beruházásokra fordítani. Ebből 210 milliárd jent fordít majd akkumulátor-gyártási beruházásokra.

A Mitsubishi, amely egyébként társult tagja a Renault-Nissan konszern részvény-kereszttulajdonlásos együttműködésnek, 16 új modellt készül bemutatni az elkövetkező öt évben. Ebből egy a Renault egyik akkumulátoros (BEV) modellje lesz, egy másik pedig a Nissan egy akkumulátoros modellje. A fennmaradó 14 modellből hét lesz belsőégésű motoros, öt hibrid, kettő pedig akkumulátoros elektromos – közölte a távirati iroda.