2024 június 14

Befektet a Volkswagen, kilőtt a kínai autógyártó árfolyama

Az XPeng részvényei szerdán több mint 40 százalékos pluszban is jártak, miután kiderült, hogy a Volkswagen-csoport 700 millió dollárt fektet be a kínai székhelyű elektromos járműgyártóba.

A New York-i tőzsdén jegyzett Guangzhou Xiaopeng Motors Technology Co Ltd (alias XPeng) részvényei a tőzsdenyitást követően meredek emelkedésbe kapcsoltak, miután a vállalat bejelentette, hogy a Volkswagen-csoport 700 millió dollárt fektet be a kínai székhelyű elektromos autógyártóba.

XPeng

Az XPeng részvényei a hírre több mint 40 százalékos pluszban is jártak szerdán. Jelenleg 19 dollár környékén jár a részvény jegyzése, ez a tegnapi záróárhoz képest több mint 23 százalékos emelkedést jelent. A kínai elektromos autógyártó részvényei lendületesen emelkedtek az elmúlt időszakban, idén több mint 90 százalékot rallyzott az XPeng.

Az XPeng sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy „hosszú távú stratégiai partnerséget” kötött a Volkswagennel. A Volkswagen-csoport 700 millió dollár értékben, 4.99 százalékos részesedést vásárol az XPeng kínai autógyártóból. „A stratégiai együttműködés keretében az XPeng és a Volkswagen-csoport közösen fejleszt két akkumulátoros elektromos járművet (BEV), amelyeket a kínai piacon a Volkswagen márkaneve alatt fognak értékesíteni A felek ezen túlmenően további lehetséges stratégiai együttműködéseket vizsgálnak meg számos területen, beleértve a jövőbeli EV platformokat, szoftvertechnológiákat és az ellátási lánc terén való együttműködést is.” – írták a sajtóközleményben.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com