2023 november 28

A magyar autósok előszeretettel használnak téli gumit

Az elmúlt évek közlekedésbiztonsági kampányai hatására a magyar autósoknak már a 84 százaléka használ téli gumit. További 13,5 százalék pedig négy évszakosat. Derül ki a Magyar Suzuki autósok körében elvégzett kutatásából, amelynek megállapításairól közleményben tájékoztatták az MTI-t hétfőn.

A felmérésből kiderült, hogy téli időjárás esetén tízből négyen változtatnak vezetési szokásaikon,. Illetve az időjárási körülményektől teszik függővé az autó használatát, a megkérdezettek harmada már novemberben téli gumira vált.

A vizsgálat szerint azok az autósok, akik kevesebbszer használják járművüket, óvatosabbak. 43 százalékuk véli úgy, hogy a rosszabb út- és látási viszonyok között kevésbé biztonságos az autóhasználat. 20,71 százalékuk szerint kevésbé gyors is. Minden második megkérdezett (51 százalék), aki gyakrabban vezet, úgy válaszolt, hogy az ónos eső, a jég és a köd visszatartja az autózástól. Csak 23 százalék válaszolta, hogy az időjárási körülmények nem befolyásolják, hogy volán mögé ül-e. Az autósok több mint kétharmada részben vagy teljes egészében támaszkodik a vezetéstámogató rendszerekre a téli hónapokban. Miközben a megkérdezettek 13 százaléka inkább a saját képességeiben bízik – állapította meg az elemzés.

A magyar autósok előszeretettel használnak téli gumit

A felmérés szerint az autósok kiemelt figyelmet fordítanak az abroncsnyomás, valamint az üzemanyag-, olajszint és fagyálló folyadék ellenőrzésére, valamint bevett szokás a motor előmelegítése. A Magyar Suzuki őszi, téli autóhasználati szokásokat vizsgáló felmérését október 16-23. között, 904 autós bevonásával készítette.

Borítókép forrása: Shutterstock