2023 december 03

Átülnek a Richterbe az Egis részvényesek

Nagyot ralizott reggel a Richter, miután az Egisre 33 százalékos prémiummal tett vételi ajánlatot az 51 százalékos többségi tulajdonos francia cég, a Servier.

Olcsón veszik?

Az Egis szabad pénzeszközei meghaladják az iparági átlagot, ezért azt lehet mondani, hogy olcsón veszi a magyar gyógyszercéget a Servier – vélekedett Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője, hozzátéve: az Egisből kiszállók várhatóan a Richterbe ülnek bele.

Tipikus win-win szituáció alakult ki – hangsúlyozta Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, mondván, bár eddig 21 ezer forint körül forgott a papír, s a célárak is 25 ezer körül szóródtak, nyilvánvaló, hogy többet ér a részvény 28 ezer forintnál. Nem lehet azonban eltekinteni a likviditási diszkonttól. Magyarán egy kisbefektető számára kevesebbet ért a papír 28 ezernél, míg a Servier számára pénzügyi szempontból lehet előnyös ezen az áron vásárolni. Mivel az irányítási jogokat már korábban megszerezte, stratégiai jelentősége nincs a vételi ajánlatnak.

Win-win szitu

A játékelméleti helyzetek egyik különös fajtája a win-win játék. Általában ugyanis abból a feltevésből indulnak ki a játékelméleti okoskodások, hogy ami az egyiknek nyereség, az a másiknak veszteség. Magyarán a játék zérusösszegű. A tipikus tőzsdejáték is ilyen, vagy legalábbis ilyen volt a jegybanki válságkezelés (QE) előtt. Nos, a win-win esete akkor áll elő, ha a játékosok következetesen kooperálnak, s mindkét fél nyereséghez jut valamilyen többlet- vagy külső forrásból. Ilyenkor a játék természetesen nem zérusösszegű. Nos, ilyen ez a felvásárlási sztori, amikor a kisbefektetők és a felvásárló is nyerhet az ügyleten. Feltéve, hogy nem kizárólagosan a tőzsde parkett zárt mezőjében gondolkodunk.

Alulértékelt a magyar gyógyszeripar!

Az Egisre tett vételi ajánlat egyértelmű jelzés arra, hogy alulértékeltek a magyar gyógyszercégek. Ezért ennek a lépésnek a Richter lehet a nyertese. Mert azok a kisbefektetők és intézményi szereplők, akik magyar gyógyszeripari kitettségben gondolkodnak, most a Richterbe csoportosíthatják át befektetéseiket.

A Richter jelenleg talán a legígéretesebb magyar papír. Emellett fontos szempont lehet, hogy a felvásárlásától sem kell tartani. Egyrészt, a cégstratégia része a függetlenség, másfelől, több nagytulajdonosa van a társaságnak, elegendő a 25 százalékos állami pakettre vagy az Aberdeen közel 20 százalékos részesedére gondolni.

Hogy a Richter mennyire a figyelem középpontjába került, azt nem is annyira a reggeli 4 százalékos plusz jelzi, sokkal inkább a forgalom: 90 százalékot képviselt a Richter a nyitásban.