Rendkívüli Hírek:

2023 október 02

Árupiac: Az Isaac hurrikán mozgatja az olaj árát

Az árupiacokra is jelentőst hatást gyakorolt a Mexikói-öböl térségében tomboló Isaac hurrikán. 

Isaac mozgatja az olajárat

A tegnapi napon heves mozgást láthattunk az crude olaj árfolyamában. 97,50 dolláros szintről 94,50 dollár alá nyomták az árfolyamot arra a meteorológiai előrejelzésre, miszerint az Isaac-hurrikán elkerülheti a Mexikói-öbölben található olajfinomítókat, melyek az amerikai kapacitás 40%-át adják. A vihar várhatóan holnap délután érheti el a partokat, ezzel együtt olajkészlet adatokat is publikálnak, így a holnap ismét heves mozgások várhatóak.

Hosszabb távra spekulálóknak mindenképpen érdemes bekalkulálni azt, hogy Szaúd-Arábia a korábbi hurrikán szezonokban mindig az elsők közt jelezte, hogy bármikor képes pótolni a kiesett mennyiséget.

Árfolyamesés a búza piacán, Isaac nyomán eső is érkezhet

Ötödik napja esik a búza árfolyama a Chicagói árutőzsdén, annak a hírnek a hatására, miszerint az oroszok 180 ezer tonna búzát adtak el a románokkal együtt Egyiptomnak (a világ legnagyobb gabona importőre), ezzel hűtve azon a spekulációkat, miszerint az oroszok export tilalmat vezetnének be a gabonákra. Emellett még fontos megemlíteni, hogy az Isaac hurrikánnal érkezhet egy csapadékosabb léghullám a középnyugati területekre, melyek kedvezően hathatnak a jövő hónapban kezdődő búzavetésnek, azonban a kukoricatermést ez már nem befolyásolja.”