2024 június 13

Arany: túl jó gazdasági adatok aranyárcsökkenésre vezetnek

 

 

ARANYVÉLEMÉNY

Hiába értekezett a héten a FED FOMC ülése, jelentésük egy centnyi hatással sem volt az aranyárra. Azonban a sorozatosan megjelenő erősebb USA-beli gazdasági adatok láttán a shortolók elérkezettnek látták az időt, hogy újabb téteket tegyenek fel és ezzel péntek délutánra már húsz dollárral is lenyomták az unciánkénti árat. A fél kettőkor közzétételre kerülő amerikai munkanélküliségi ráta, illetve az új – nem mezőgazdasági – álláshelyek száma meghatározó lesz az aranyár változásának irányában.

A javuló gazdasági adatoknak azért jelentkezik  fordított hatása az aranyra, mert várható a FED mielőbbi intézkedése a pénzbőség csökkentése irányában a QE 3 program karcsúsításával és megszüntetésével, aminek hatására a dollár értéke várhatóan emelkedik, és a dollárban mért eszközök ára értelemszerűen csökken. Nem csoda, hogy az arany vevői elvesztik perspektívájukat és hagyják a határidős aranyat újra 1300 dollár alá esni.

Péntek délután végre közzétételre került két adat, amelyből a befektetők a gazdaság állapotára véltek következtetni. Furcsa módon eltérő irányt mutató adat jelent meg:

 

A Currency: usd nem mezőgazdasági új munkahelyek száma júliusban 162 ezer volt (június: 188 ezer).

A Currency: usd munkanélküliségi ráta júliusban 7,4 % (június 7,6%).

Ezentúl azon lehet vitatkozni, hogy a FED a két adat közül melyiket tekinti elsődlegesnek.

Szerintem a saját törvényi felhatalmazásuk szerint az utóbbit veszik alapul. A piac azonban nem így látta, mivel a délelőtti szinthez képest a koraesti órákra az arany visszaemelkedett előző napi zárószintje fölé, 1312 dollárra. A nap eddig tehát a meglehetősen széles 1282.00 – 1319.70 közötti sávon belüli kereskedést hozta.

 

 

NAPI ARANYGRAFIKON

 

Igen jól látszik az amerikai munkaerő-piaci adat közzétételére tett emelkedő reakció kora délután.

HETI ARANYGRAFIKON

 

HAVI ARANYGRAFIKON

 

EUR/USD DEVIZAPÁROS JEGYZÉSE

 

Az euró erősödése már délelőtt megindult.

WTI KÖNNYŰOLAJ JEGYZÉSE