2023 március 21

Arany: A FED közleményre kis csökkenéssel reagált

 

A COMEX arany ára az 1603 és 1614 szintek között bolyongott szerdán, hatdolláros csökkenéssel.

  Aranyvélemény

A kissé alacsonyabb zárás az európai fejleményekkel ellentétben inkább a FED FOMC megjegyzésekre alapozott -belemagyarázó jellegű- kommentároknak köszönhető.Az Usa Federal Open Market Committee (Szövetségi Nyíltpiaci Tanács, a FED stratégiai döntéshozó szerve) szerdán este a monetáris politikát változatlanul hagyta, ami várható volt. Emellett egy kissé medvepiaci megjegyzés is található a nyilatkozatban az arannyal és más alapanyagokkal kapcsolatban, miszerint a FED aggodalmaskodik az ultralaza monetáris politika költségei miatt, és nagyon nagy figyelemmel követi az USA gazdasági növekedését.  A sorok között olvasva, a FED a nagyon alkalmazkodó pénzpolitikát fenntartja, de – akár nagyon lassan- meg akarja alapozni azt az időszakot, amelyben a pénzteremtést lefékezi, ha az amerikai gazdaság gőzmozdonya beindul. Ben Bernanke FED elnök  sajtókonferenciáját az ülés után tartotta szerda este, nem említett semmi piacbefolyásoló tényezőt. A jobb gazdasági adatok azt a félelmet keltik, hogy a FED lefékezi az ultralaza gazdaságpolitikát.

Ezzel ellentétesen az Európai Unió és az IMF (International Monetary Fund)  Ciprusnak szánt segélycsomagja, amely a bankokban elhelyezett megtakarítások megadóztatásán alapult, a hét közepének legégetőbb kérdése. Hétfő reggel óta az aranypiac szempontjából a helyzet perspektívában súlyosbodni látszik. A ciprusi pénzügyminiszter az orosz kollegájával szerdán konstruktív tárgyalásokat tartott, miután kedd este a parlament elutasította a segélycsomag feltételeit. A piac felfigyelt a EKB keddi nyilatkozatára is, amelyben vállalta, hogy a szabályok előírásainak keretei között biztosítja a ciprusi bankok likviditását. Közben a német 10 éves kötvényaukció rekord alacsony hozamot produkált, ami aláhúzza, a befektetők eheti kockázatcsökkentő beállítódását.

A Currency: eur német éves szintre számított februári termelői árindex 1,2 % (jan:1,7 %).

Az Currency: eureurózóna márciusi fogyasztói bizalmi indexe -23,5 (febr: -23,6)

Az Currency: gbp Egyesült Királyság februári munkanélküliségi segélyigénylések változása: -1500 fő, míg az ILO munkanélküliségi ráta változatlanul 7,8 %.

 Aranyártáblázat

Napi aranygrafikon

Heti aranygrafikon

Havi aranygrafikon

EUR/USD devizapáros alakulása

                         A világ kezd rájönni, hogy Ciprus nem tudja megrengetni az eurót, ezért emelkedni tudott.