2024 április 18

Álmokat kergetett a Magyar Telekom

Nem először került reflektorfénybe a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom, az amerikai leányvállalat (T-Mobile USA) értékesítéséről folyó tárgyalásokkal. Emlékezhetünk, hogy tavaly már lehúztak erről egy bőrt a befektetők, ám a piacot hamar lehűtötte a tengerentúli versenyhatóság, amely stornózta az AT&T-vel való házasságot. De korábban felmerült kérőként a Sprint-Nextel neve is.

A mostani tervek szerint a DT a MetroPCS nevű, tőzsdén lévő mobilszolgáltatóval gyúrná össze amerikai leányvállalatát, s készpénz helyett az összeolvadt mobilszolgáltatóban kapna részesedést. Ezt meghatározott ütemezésben adhatná el, így jutna lépésről-lépésre újabb összegekhez.

Észre kell venni, hogy ebben a konstrukcióban a DT nem kapna azonnal készpénzt, vagyis ismét elillanhatnak azok a spekulációk, amelyek a Magyar Telekom kivásárlását érintenék – hangsúlyozta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, emlékeztetve: jelenleg ugyanis 59,2 százalékos tulajdonos a DT a Magyar Telekomban és évek óta tartja magát az a spekuláció, hogy a maradék részvényeket kivásárolná a német anyavállalat. Mint mondta, már többször is rámutattak arra, hogy pusztán pénzügyi szempontból nem éri meg a maradék 40 százalékot kivásárolni, ráadásul vállalatvezetési szempontból is kényelmes a jelenlegi helyzet a DT számára.

Arról sem, szabad elfeledkezni – folytatta –, hogy a szlovénok most készülnek a Telekom Slovenija 52 százalékos pakettjének privatizációjára, amely már többször is a DT célkeresztjébe került, ám a magas ár mindeddig eltántorította őket a vásárlástól. A költségvetési helyzet azonban dél-keleti szomszédunknál is átrendezte a privatizációs menetrendet.

Az évek óta ismételt ellenérvek ellenére a mostani hír nyomán is amerikai álmot szőtt a befektetők egy része, s reggel 430 forint közelébe húzták a kurzust, ám a kezdetben lendületes vásárlók hamar kifulladtak.