2023 december 03

Alaposan megtréfálták a Magyar Telekomot

Több mint 5 százalékot veszített az értékéből a pénteki kereskedésben a Magyar Telekom. Ráadásul, olyan forgalom mellett, amit utoljára tavaly ősszel az MSCI index átsúlyozásakor tapasztalhattunk. A hétfő délelőtti 1-2 százalékos korrekció nyitva hagyta a kérdést: vajon miért ütötték a távközlési céget.

A megmaradt befektetőket nehéz eltántorítani

deutsche_telekom_130712A frekvenciatenderrel kapcsolatos találgatások szolgáltathatják az egyik lehetséges magyarázatot, hiszen nagyon nem jönne jól a társaságnak, ha a vártnál nagyobb összeget kellene majd kiadnia erre a célra. És az sem segítette a kurzust, hogy a piaci pletykák szerint a közműcégek idővel állami kézbe kerülhetnek. Jobban belegondolva, azonban nem valószínű, hogy ilyen régóta kerengő kósza hírek hallatán parkettre szórták volna a részvényeiket a Magyar Telekom viharálló befektetői.

Az is szóba került, hogy az egyik hazai brókercég „pontatlan” osztalékvárakozása vágott alá a kurzusnak egy héttel ezelőtt. De ennek sem érdemes nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mert az utóbbi időben már szinte senki sem vár osztalékot a Magyar Telekomtól, lassan ott tartunk, hogy már osztalék konszenzus sincs. Ugyan mit árthat még az árfolyamnak, ha egy reggeli hírlevélben nem várnak osztalékot? Annál is kevésbé valószínű egy ilyen forgatókönyv, mert a ha megnézzük az elmúlt két hétben az európai távközlési szektor papírjainak mozgását, akkor azt látjuk, hogy a Magyar Telekom a múlt hét utolsó két napjáig, mondhatni, egy húron pendült a többiekkel.

Egyre több elemző kedveli a papírt

Rejtély, hogy miért esik a papír. Mert az elemzői hangulat sem rossz. Itthon a Concorde vezető elemzője, Gyurcsik Attila, már augusztusban arról beszélt, hogy az első negyedév erős jelentése után a pozitív trend folytatódott: erőteljes fordulat látható az operációban és a profittermelő képességben. Ezért további céláremelésekre és elemzői ajánlásváltoztatásokra számíthatunk. A Concorde intézményi ajánlása is felülsúlyozás.

Nos, a pozitív vélemények sorra érkeznek. Előbb a Wood, majd a Citi elemzői adtak számot optimista várakozásokról és céláremelésről.

magyartelekomElvarázsolták a Telekomot

Mit történhetett a hét utolsó napján, amely a tengerentúlon „mágikus nap” volt a lejáró opciók miatt? A legvalószínűbb szcenárió, hogy a pénteki indexátsúlyozások tréfálták meg a Magyar Telekomot. Ilyenkor a kereskedés záró szakaszában megnő a forgalom és a benchmarkot követő alapok az új arányokhoz igazítják a portfóliót. Ezt gyakran az utolsó pillanatra halasztják, emiatt jelentősen emelkedhet a forgalom és megnövekedhet a volatilitás.

Nálunk a BUX és a bécsi tőzsde által menedzselt, cseh, lengyel és magyar részvényeket tömörítő CECE eurós index átsúlyozása okozott izgalmakat. A BUX esetében ugyan nem változott a Magyar Telekom súlya, de valamennyi eltérés engedélyezett a benchmarktól, s elképzelhető, hogy néhány alap csökkentette a kitettségét. A CECE esetében pedig a Business Telecom kosárba kerülése okozhatott zavart, mert a bevásárlásokkal párhuzamosan csökkenthették a Magyar Telekom kitettségüket az alapok.

Végül, az sem kizárt, hogy a második hullámban igazodó ETF-ek adták be a Magyar Telekomot.