2024 április 18

Aggasztó az unióban a foglalkoztatási helyzet

A biztos pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy sok tagországban emelkedett a munkanélküliségi ráta – miközben az egyes tagállamok között jelentős különbségek tapasztalhatók e tekintetben -, romlott a háztartások anyagi helyzete és növekedett a gyermekszegénység. Tavaly év végétől az EU „recesszióban vagy ahhoz közeli állapotban” van, az általános gazdasági hangulat pedig az elmúlt három évre visszatekintve a legkedvezőtlenebb.

„Még soha nem mutatkoztak ekkora eltérések az egyes tagállamok foglalkoztatási és szociális helyzete között. A tagállamoknak ezért sürgősen végre kell hajtaniuk a tavaly júliusban elfogadott 2012. évi országspecifikus ajánlásokat, és be kell vezetniük a bizottság foglalkoztatási csomagjában szereplő intézkedéseket” – hangsúlyozta a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős magyar uniós biztos. Idézte José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, akinek megfogalmazása szerint „valóságos szociális vészhelyzet” áll fenn. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény a küszöbön álló szociális beruházási csomagjában orvosolni kívánja ezt a kérdést – tette hozzá Andor László.

A munkanélküliek száma az EU-ban elérte a 25,3 milliót – ez történelmi csúcspontnak számít, és a 2011. márciusi adatokhoz képest 2,6 milliós, vagyis 11,6 százalékos emelkedést jelent. A munkanélküliségi ráta – amely uniós szinten 10,4 százalékos – 17 tagállamban emelkedett, és tovább fokozódtak az egyenlőtlenségek egyfelől a jobban teljesítő uniós tagállamok, másfelől a „perifériára szorult” országok között. Az EU legalacsonyabb munkanélküliségi rátájú országa Ausztria, 4,5 százalékkal. A legtöbb munkanélkülit számláló Spanyolországban 25,1 százalék az arányuk.

Különösen drámai – az unió összességében 22,5 százalékos – szintet ért el a munkanélküliség a fiatalok körében. A fiatalok munkanélküliségi rátája tizenkét tagállamban meghaladja a 25 százalékot, és mindössze háromban – Ausztriában, Németországban és Hollandiában – alacsonyabb a 10 százaléknál. Súlyos gondok mutatkoznak a háztartások jövedelmében is: 2009 és 2011 között az uniós tagállamok kétharmadában csökkent a háztartások rendelkezésre álló jövedelme. A legnagyobb volt a visszaesés Görögországban (15,7 százalék), Írországban (9 százalék), valamint Litvániában, Spanyolországban, Cipruson és Magyarországon (mindegyikük esetében több mint 4 százalék). Az északi országokban, továbbá Németországban, Belgiumban, Szlovéniában és Franciaországban a jóléti rendszereknek és a szilárdabb munkaerőpiacoknak köszönhetően a válság időszakában is tovább emelkedett az összjövedelem.