2023 március 20

A Tőzsdei Tudás Mátrixa

sorozat előző részében feltett kérdésre, hogy bárki meg tudja tanulni a Tőzsdei kereskedést, itt találja meg a részletes választ.

Az életen át való tanulás

A lassan közismert és szerintem tanulságos mondás jó bevezető gondolat a mai témánkhoz: Egy Profi tőzsdés sírfelirata: „Tanulmányait befejezte”.

Ez az életen át való tanulás erre a szakmára vonatkozó szarkasztikus megfogalmazása. Jól kifejezi, hogy a tőzsde összetettsége és változékonysága miatt, még az öreg rókák sem tudnak hátradőlve, a kisujjukból kirázva, könnyedén sok pénzt keresni.

Ebben a részben szeretném bemutatni a teljes képét annak a tudásnak, ami a sikeres kereskedéshez kell. Valójában ez egy térkép, a Tőzsdei tudás kiterjedt labirintusában való tájékozódáshoz.

Félinformációk a képzések során

Rengeteg helyen lehet tőzsdével kapcsolatos információkhoz, tudáshoz jutni, de nagyon sokan félinformációkat adnak át, komoly tőzsdei ismeretként. Ami nem jelenti azt, hogy ezek nem fontos információk, de a teljes tudásnak sokszor csak kis részei.

Például:

– megismertetnek rengeteg indikátorral (akár 30-50db-al), azok szignáljeleivel,

– vagy egy-egy termékkör részletekbe menő ismertetését adják el, alap tőzsdei ismeretnek, pl. a devizákról, árutőzsdéről, vagy opciókról,

– vagy az elején túlhangsúlyoznak egy-egy területet, pl. a beszálló szignálokat és annak aránytalanul nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, a többihez képest.

Ezek természetesen fontos részei a képzésnek. De itt megállni és azt mondani, hogy az alapokat ismertettük, tessék, lehet kezdeni kereskedni, ezt mi nagyon kevésnek tartjuk!

Hol van az a minimum tudás, ahol el lehet kezdeni éles pénzzel kereskedni? Ennek a kérdéskörét igyekszünk körbejárni.

Sokszor attól függ, hogy ki hova teszi ennek a meghatározását, hogy miben érdekelt. Érdemes ezen a területen résen lenni! Egy brókercég oktató anyaga, vagy egy olyan oktató javaslata, aki egy-két brókercéget ajánl, nem is a legismertebbek közül (mert onnan Introducing brókeri szerződés alapján jutalékot kap vissza) nem ugyanoda teszi a kezdés ajánlatát, mint a Te érdekeidet szem előtt tartó oktató. Van, ahol azt mondják, hogy mihamarább éles pénzzel kell kereskedni, mert a Demó számlát általában nem veszik komolyan az emberek. Meg, hogy igazi tapasztalatot csak éles pénzzel lehet szerezni! Még ha igazak is lennének ezek az állítások, akkor is csak hazárdjátékhoz és többnyire a pénz elvesztéséhez vezet az elején.

A tőzsdei tudás teljes képe

Természetesen egy idő után muszáj lesz éles számlán kereskedni, de hogy hol van az a minimum tudásszint, ahol felelősségteljesen el lehet kezdeni, azt a „Tőzsdei tudás mátrixa” című ingyenesen letölthető előadásunkbanfoglaltuk össze részletesen.

Lehet, hogy szigorúbb az általunk megfogalmazott minimum szint, mint amit általában ajánlanak. Nekünk nem érdekünk, hogy mihamarább éles kereskedésbe hajtsuk a kezdőket, ezért inkább megmutatjuk a teljes képet a tőzsdei tudásról. A reális képnek az ismerete alapján, a kezdők maguk is láthatják, hogy mekkora utat kell bejárniuk. Nem ringatják magukat hamis illúzióba! Ami ahhoz fontos, hogy a helytelenül felmért nehézségek ne vegyék el idő előtt a kedvüket. S akik már próbálkoztak, de nem jártak sikerrel, azok megtalálhatják, hogy mely területeken vannak még hiányosságaik.

Az előadásban a teljes tudás képét egy mátrixba rendezve mutatjuk be (lásd. 1-es sz. kép). Ahol a mátrix szó utal a benne lévő egységek egymással való komplex és szoros összefüggésére.

 

1. kép

 

Vízszintesen jelennek meg azok a tematikai területek, amelyek megléte elengedhetetlen a sikeres kereskedéshez. Mélységében pedig az egyes területek tudásának növekedése jelenik meg.

A minimum szint

A piros nyíl feletti zöld sávban van megfogalmazva a minimum. Ez mutatja meg azt az alap szintet, amit tudás alapon kell kezelni a tradernek.

Az előadásban az alábbi területeket és azok egymáshoz való viszonyát tekintjük át:

Előkészítő fázis:

●        A piac aktuális állapota

●        Milyen termékekkel kereskedünk, és miért pont azokkal

●        Trading pszichológia – pl. személyiségünkhöz illő stratégiák kiválasztása

Kereskedési fázis:

●        Belépési szignál jelek

●        Pozíció menedzselése – stop és target kezelésének alap kérdései

●        A stop és target meghatározása és ennek hatása az eredményességre

Kiértékelési fázis:

●        Az eredményességet megtestesítő portfólió görbe

●        Önmagad és a tevékenységed folyamatának kiértékelése – a fejlődéshez elengedhetetlen

A 0-ás szint

A mátrixban a már élesben kereskedő traderek mindennapi tevékenységeit összegeztük. De ehhez a tudáshoz vezető utat, mint nullás alapozó szintet a táblázat nem részletezi. Ennek oka, hogy az eszközeink és az alapfogalmak megimerésén, csak egyszer kell átmenni kezdőként. Hogy ne feledkezzünk meg erről a fontos szakaszról, ebben a táblázatban a mindennapi feladatok előtt jelezve lett egy vékony, sárga vonallal a fontossága.

Az összhang fontosabb, mint a „Szent Grál” indikátor!

Ezek közül a tudás kategóriák közül bármelyik is hiányzik, vagy a nem tudás állapotában van, ne csodálkozzunk, ha nem vagyunk stabilan sikeresek! Amennyiben a teljes képből csak egy területtel foglalkozunk sokat, akkor sem fogunk tudni akkora eredményt felmutatni, mint amikor mindegyik részt alap szinten, jó kontroll alatt tartunk.

Hiába fektetünk a kiszálló, beszálló szignáljelek területének megismerésébe több száz órát, hiába kutatjuk végnélkül az ún. minden szituációra jó megoldást jelentő „Szent Grál” stratégiai eszközt, azok mindig csak részsikerekhez tudnak hozzásegíteni.

Hiába foglalkozik valaki sokat a trading pszichológia területével és alaposan kiismerte már önmagát, ha nem tud ehhez illő beszálló és kiszálló szignáljeleket rendelni, amelyek számára kényelmesen elfogadható nyerő-vesztő és profit drawdown arányt eredményeznek.

Az előadás megtekintése után remélem mindenkinek sikerül egy komplexebb nézőpontot kapni arról, hogy milyen részekből áll a minimum követelmény és ezek milyen szoros összefüggésben állnak egymással.

Tőzsdei Tudás Mátrixa c, ingyenes előadás megtekintése

Vége a TT Matrix I. részének.  > Folytatjuk