2024 május 30

A Tőzsdei Tudás Mátrixa – folytatás

Az előző rész tartalma alapján és a TT Mátrix videó 1. részének megnézése után már látható, hogy ez valójában egy térkép, a Tőzsdei információk labirintusában.

Minden összetett információs terület feldolgozásához, a belső részletek megismeréséhez úgy érdemes közelíteni, hogy kintről haladunk befele. A nagy kép felvázolása után megyünk bele a részletekbe. Az előadás második részében is ezt az elvet követtük.

Van fontossági sorrend a tudáselemek között?

Igen van, de ezek a pillanatnyi tudásszinttől és az egyén adottságaitól függően különböző képpen rangsorolódnak. Azt szoktam mondani, mindig az a legfontosabb terület számodra, amivel éppen nem foglalkoztál minimum elégséges szinten. A sikertelenség okát ott kell keresni, mert amire figyelünk, azt többé-kevésbé kontrol alatt tudjuk tartani. De amire nem figyelünk eléggé, az lesz a problémáink fő forrása:

Pl. a kereskedéseink megfelelő nyilvántartásának és kiértékelésének a hiánya,

vagy a Trading pszichológia, a Money Management,

vagy a megfelelő Stop-Target arányok.

Mindig a leggyengébb láncszem lesz, az éppen legfontosabb számodra!

Trading Pszihológia

Vannak, akik a Trading Pszichológiát emelik ki a legnagyobb mértékre, hogy  50 vagy akár 90%- ban fontos a sikerességhez. Bizonyos szempontból igaz, mert minden emberi tevékenység sikerességének alapfeltétele a megfelelő hozzáállás és mint humanoidok elég hanyagul tudunk viselkedni. De félretéve a moralizálást, itt is igaz, hogy link, nem megfelelő hozzáállással nem lehet sikerhez jutni, mint bármilyen – komoly pénz keresetet kínáló – szakmában. A jó hozzáállás esetén kezdetben, a rengeteg hiányzó dolog között, nem fog egyik terület sem jobban kiemelkedni a fontossági sorrendből, mert mindegyik tudás típus megléte ugyan annyira fontos alap szinten.

Amikor az alapokat már begyakorolt módon visszük a mindennapi kereskedésünk során és már sok rossz tapasztalat is ért minket, akkor tényleg ki fog emelkedni a Trading Pszihológia.

A legfelső fokozat az Intuitív Trader:

A másik terület, ami még ki fog emelkedni, a piacok minél mélyebb ismerete, mert ez rengeteg dolgot tud befolyásolni a kereskedés során. Az idikáló tényezők még nem is jeleznek semmi változtatni való feladatot, de az intuitív állapotra fejlődött kereskedő, kis részletekből előre érzi, hogy lépnie kell. Erről a letölthető előadásban lesz még szó bővebben.

Mondhatni a tradernek két ütőéren kell rajta tartani folyamatosan a figyelő kezét: az egyik a sajátja, a másik pedig a piacoké. Amennyiben jól diagnosztizál, az profit formájában megjelenik a hozam görbéjén.

A piacismeretnek, az önismeretnek és a tőzsdei, technikai praktikák ismeretének az eredőjeként, legmagasabb szinten megjelenik a Profi Trader intuitív képességének a hozzáadott értéke, mindegyik terület felső fokozataként. Ezt láthatod a Mátrix táblázatának, alsó piros sorában.

 

A fejlődés fokozatai:

Egy köznapi példához nyúlok a tudás mélységi szemléltetéséhez: A kerékpározást szinte mindenki meg tudja tanulni hosszabb-rövidebb idő alatt. Ez megy mechanikusan, az emberbe alapból beépített egyensúly érzékünk miatt. Kisebb trükköket, pl első kerék megemelése, gyakorlással még sokan képesek elsajátítani. De vannak a trükk biciklizésnek olyan szintjei, amit nagyon-nagyon sok gyakorlás mellet is csak kevesek képesek elsajátítani, pl. 5m magasban, biciklit forgatni magunk körül.

A példa mutatja, hogy azért, mert nem vagyunk még Intuitív Traderek, nem kell elkeserednünk. Eredményesek lehetünk kicsit egyszerűbb, mechanikusan betartott szabályrendszerrel is. A magasabb szintek elérése pedig gyakorlás és idő kérdése.

A  jó eszközeink segítő keze

Végül nézzük meg, azt a kérdést, hogy az eszközeink, melyik területeken tudnak segíteni nekünk. Nem mindegy milyen  szoftverekkel dolgozunk, de miért is?

Az a terület a okozza a legtöbb nehézséget, amivel nem foglalkozunk elégséges minimum szinten. A nem foglalkozás pedig alpvetően összefügg a feladat idő igényével! A mai világunkban mindig időhiánnyal küzdünk. Ezért a hanyagságunk a szerint rangsorolódik, mihez mennyi idő kell. Amit kézzel kell csinálni, vagy amihez sok külön eszközt kell használni, az mindig több időt kér, és időrabló ha:

–   nincs mód a szkennelésre, alertezésre, és kézzel kell az elemzéseket elvégezni,

–  folyamatosan a képernyőtre tapadva kell követnünk az eseményeket, hogy le ne maradjunk egy-egy trade szituációról,

–   a pozíciók menedzselésének nyilvántartását kézzel kell adminisztrálni,

–   a lezárt tradeket, a portfólió görbénk kirajzolását külön táblázatba kell rögzítani,

–   vagy a kereskedői teljesítményünk kiértékelését, egyedileg készített screenek segítségével tudjuk csak elvégezni (amennyiben traderként csinálunk ilyet egyáltalán).

Egy jó program mindezt egyben szolgáltatja, a lehető legfelhasználóbarátibb módon. Rengeteg időt megspórolva úgy, hogy közben nem maradnak el a szükséges feladatok! Ehhez nézd meg VestraCharts 5. fő erényét bemutató videót.

Az elemző-kereskedő szoftver szolgáltatásait, gyakorló traderek segítettek kialakítani, ezáltal a TT. Mátrix  legtöbb területéhez nagy segítséget tud nyújtani (4. kép). Vízszintesen, az alapok benntartásához és a tudás előre haladásával mélységében, a komolyabb kereskedési módszerek támogatásához.

Nézd meg a Tőzsdei Tudás Mátrixa 2. rész ingyenes előadását

Folytatjuk!