2024 február 29

A szankciók ellenére nőtt az oroszokkal való kereskedelem

Növekedés

Az orosz szövetségi vámhivatal szerdán közölte, hogy az EU-ba irányuló orosz export az év első hét hónapjában 31,2 százalékkal 79,4 milliárd dollárra emelkedett, míg az orosz import 23,7 százalékkal 38,3 milliárd dollárra nőtt a múlt év hasonló időszakához képest.

Az első hat hónapra vonatkozó adatok szerint bővült az orosz-amerikai kereskedelem is. Az orosz kivitel 21,7 százalékkal 4,8 milliárd dollárra emelkedett, az orosz piacra pedig 5,8 milliárd dollár értű amerikai áru került, ez 22,4 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Az orosz vámstatisztikai adatok azt jelzik, hogy az orosz-kínai kétoldalú kereskedelem 35,4 százalékkal nőtt az első fél évben. Ezen belül az orosz kivitel 39,5 százalékkal 18,1 milliárd dollárra emelkedett, a Kínából származó orosz import pedig 31,9 százalékkal 20,1 milliárd dollárra ment fel.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A legutóbbi szankciók

Orosz magánszemélyek és vállalatok ellen rendelt el szankciókat pénteken az Európai Unió a Krím félszigetre került gázturbinák ügyében, az Ukrajna területi épségének megsértése miatt foganatosított korlátozások így már 153 természetes és 40 jogi személyt

Zárolták a vagyonukat

Az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata arról számolt be, hogy a büntetőintézkedések keretében zárolták az érintettek vagyonát az EU-ban, a természetes személyek ellen pedig beutazási korlátozást is elrendeltek.

Mint a közleményben írták, a Siemens német gépgyártó eredetileg oroszországi felhasználásra adta el a négy turbinát, ezeket azonban később a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, de Moszkva által annektált Krímre szállították.

Az Európai Unió szankciókkal sújtotta azt a vállalatot, amely a Siemens szállítási szerződéseit is megsértve a fekete-tengeri félszigetre szállította az általa megvásárolt gázturbinákat, továbbá a Szevasztopolban és Szimferopolban lévő berendezéseket jelenleg tulajdonló és működtető két céget. Az EU közlönye szerint a természetes személyek között van Andrej Cserezov orosz energiaügyi miniszterhelyettes és az egyik érintett vállalat igazgatója is.

A negyedik személy

Diplomáciai források szerint az eredeti német javaslat egy negyedik magánszemély nevét is tartalmazta, őt azonban Olaszország tiltakozása miatt végül levették a listáról. Szankciók elfogadásához teljes egyhangúságra van szükség az EU huszonnyolc tagállama között.

A tanács hangsúlyozta: az erőművek célja a Krím független energiaellátásának megteremtése, és ezáltal a félsziget elszakításának támogatása. A legutóbb márciusban meghosszabbított szankciós listán szerepel Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes és két védelmiminiszter-helyettes is.

Az Európai Unió 2014-ben rendelte el ezeket a büntetőintézkedéseket orosz, valamint oroszbarát ukrán személyek ellen Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi épségének aláásása miatt.

Nem ebbe a szankciócsoportba tartoznak az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokra – egyebek közt az olajiparra – célzott gazdasági korlátozások, amelyeknek a hatályát ugyancsak nemrég meghosszabbították.