2023 január 31

A spárga az új sláger a termesztőknél

Töretlen a népszerűsége

A cikk szerint a spárga termőterülete évről évre folyamatosan nő Magyarországon: míg 2014-ben összesen 1200 hektáron foglalkoztak a növény termesztésével, mostanra az összterület nagysága meghaladja az 1400 hektárt.

Az idén márciusban indult ültetvénytelepítési támogatáshoz a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) eddig 40 hektárra adott ki igazolást a termőhelyi alkalmasságról. Enélkül nem kaphatnak támogatást a termelők, de mivel nem mindenki pályázik, a termőterület bővülésének dinamikája ennél is nagyobb – mondta a lapnak a Fruit­veb alelnöke.

Exportra is termelnek

Gubacsi Zoltán úgy véli: “bár a spárga költségigényes növény, a stabil és egyre bővülő kereslet miatt megéri a termesztésével foglalkozni”. A napilap azt írja: bár a belső fogyasztás is folyamatosan nő, a Magyarországon megtermelt spárga nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A legfontosabb exportpartner Németország és a skandináv államok, de kisebb mennyiséget Ausztriába és Svájcba is szállítanak. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,15 milliárd forintot tett ki 2015-ben. Magyarország ezzel a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában – írta a Magyar Idők.