2023 január 29

A nők számára is egyre vonzóbb a mérnöki karrier

A vegyész és az építész pályát választja a legtöbb női mérnökhallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A BME szerint a műszaki végzettségű nők keresettek a munkaerőpiacon, a vállalatok szívesen alkalmazzák őket kreativitásuk, precizitásuk, kitartásuk miatt.

Nem mindenki vágna bele

A BME általános tapasztalata az, hogy a lányok azért maradnak távol a műszaki pályától, mert tévesen azt hiszik, hogy a mérnökök egyedül dolgoznak, nem érintkeznek emberekkel, illetve monoton, kevés kreativitást igénylő a mindennapi munkájuk.

A nőkre nagy hatással van továbbá a környezetük véleménye is, ami sokszor eltántorítja őket a tradicionálisan „férfiasnak” tartott szakmáktól.

Pedig 1920-ban az egyetemen első nőként szerzett építészmérnöki diplomát a később világhírűvé vált Pécsi Eszter, akinek nevéhez kötődnek a margitszigeti uszoda mellett az első vasbetonvázas felhőkarcoló, a Hotel America, valamint a Columbia Egyetem két toronyházának statikai tervei is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Informatikai és műszaki karrier

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fontosnak tartja, hogy a nők az informatikai és műszaki területen is minél többen képviseltessék magukat.  

Az európai országok felsőoktatási trendjeit évente vizsgáló Eurostudent VI. gyorsjelentésének adatai szerint a 2015 és 2018 között a magyar felsőoktatásban különféle műszaki képzésekre felvételt nyert hallgatók között a nők átlagos részaránya 15-25 százalék között van, ami elmarad az európai nagy átlagtól (29 százalék).

A nők is jócskán kiveszik a részüket a gazdaság fellendítéséből
A Bisnode Index of Women Influence – BIWI – egy oyan egyedi statisztikai mérőszám, ami lehetővé teszi az egyes országok összehasonlítását az alapján, hogy a nők milyen befolyást gyakorolnak az adott ország gazdaságára. Az indexben ezt a befolyást 4 mutató segítségével határozzák meg: a női tulajdonosok aránya a cégszámok, az alkalmazottak létszáma, illetve az árbevétel és a nettó nyereség tekintetében. Mutatjuk az eredményt!