2024 április 24

A külső piacok lendíthetik át a magyar gazdaságot

A visszaesésből növekedésbe összességében a külső piacok lendíthetik át a magyar gazdaságot, a belgazdaságban legfeljebb pangás várható – olvasható a kutatóintézet honlapján csütörtökön közzétett előrejelzésben.

A Pénzügykutató Zrt. 2012-ben 5,7 százalékos, 2013-ban 4,6 százalékos átlagos inflációval számol.

A kamatszint alakulása álláspontjuk szerint meglehetősen bizonytalan, és elsősorban attól függ, hogy létrejön-e az IMF-EU-hitelmegállapodás; ez esetben lehetőség nyílik a kamatcsökkentési ciklus folytatására. A Pénzügykutató 2013 tavaszára valószínűsíti a hitelmegállapodás megkötését.

A 2012. évi költségvetésben kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos deficitcél teljesülését a Pénzügykutató szerint kétségessé teszi a túltervezett növekedési pálya, valamint a költségvetés elfogadása után megszületett kormányzati döntések.

A deficitcéltól való eltérést ellensúlyozhatja a költségvetésbe beépített tartalékok zárolása; teljes zárolás esetén a kutatók 2,7 százalékos – uniós elszámolás szerinti – ESA-hiányt látnak elérhetőnek az idén. A tartalékok zárolása nélkül 3,8 százalék lehet a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány. Jövőre 3,4 százalékos deficitet feltételeznek, ami zárolások nélkül 4,4 százalékra nőhet.

A Pénzügykutatónál úgy gondolják, hogy a tartalékok zárolása ellenére sem lehetne az államadósságot a tervezett 78,4 százalékos GDP-arányos szintre leszállítani idén. Szerintük az államadósság rátája 2012-ben – a tartalékok zárolása esetén – a GDP 80,9 százalékát fogja kitenni. Ha nem kerül sor az államháztartás tartalékainak zárolására, akkor az államadósság 81,8 százalék lehet, magasabb a tavalyi 80,6 százaléknál.

A kutatóintézet a jövő évi szerény GDP-többletet elsősorban az ipari termelés 5 százalékos emelkedésétől várja, aminek a mozgatórugója az export lesz, de várakozásuk szerint 2013-ban megakad az ipar belföldi eladásainak évek óta tartó lejtmenete is. Az építőiparban 2 százalék körüli növekedésre számítanak jövőre, míg az idén 7 százalékos visszaeséssel számolnak.

A kutatók várakozása szerint a beruházások zuhanása jövőre mérséklődhet: az idén 5,5 százalékos, 2013-ban 1 százalékos visszaesést feltételeznek. Arra számítanak, hogy a kedvezőbb külpiaci körülmények és az uniós források gyorsított felhasználásának kényszere, továbbá a parlamenti választások közeledte lendületet adhat az állótőke-fejlesztéseknek.

A háztartások fogyasztásának visszaesése is enyhülhet,

az idénre várt 1,7 százalék után jövőre már csak 0,7 százalékkal mérséklődik a háztartások fogyasztása. A munkaerőpiac feszültségei ugyanakkor csak kevéssé enyhülnek, a munkanélküliség érdemben nem csökken a foglalkoztatás enyhe emelkedése ellenére sem, a munkanélküliségi ráta éves átlagban jövőre sem csökken 11 százalék alá – írják.

A Pénzügykutató Zrt. szerint a munkahelymegőrző kormányzati program elvileg alkalmas a foglalkoztatás bővítésére, ám hiába enyhíti a kormány a foglalkoztatás terheit, ha döntéseivel más oldalról piacromboló, vállalkozásriasztó körülményeket generál. Az intézkedések nem adnak érdemi pluszösztönzést a 2012-ben már

érvényes szabályokhoz képest, sőt bizonyos jövedelemkategóriákban a Start munkaprogramokhoz képest visszalépést jelentenek – állapítják meg.