Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

A különadó ellenére is nyereséges a biztosító

Az első félévben elért 33,8 milliárd forintos díjbevételből 16,7 milliárd az élet, 17,1 milliárd a nem élet jellegű biztosításokból származott, az előbbi 43,8 százalékkal, az utóbbi 0,1 százalékkal volt több a tavalyi első félévinél – ismertette a vezérigazgató.

Ahhoz, hogy a nem élet jellegű biztosításokból ki lehessen gazdálkodni a különadókat, 8-10 százalékos díjbevétel-növekedést kellene elérni – mondta Kurtisz Krisztián, a biztosító ezen üzletágért felelős igazgatósági tagja.

Gondolnak az emberek a jövőre

Az életbiztosításoknál mutatkozó jelentős díjbevétel-növekedést – a piaci átlag 7,1 százalékával szemben több mint 43 százalék – a vonzó termékekkel magyarázta Juhos András, a biztosító személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja. Az ilyen biztosításoknak átláthatóknak kell lenniük, és kombinálni kell azokat kedvezményekkel is. Az ügyfelek keresik ezeket a biztosításokat, és közülük a befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosításokat preferálják. Az Uniqa jelenleg 48 eszközalapot működtet.

A biztosítók a folyamatos díjfizetésű életbiztosításokban látják a jövőbeni biztos bevételt, míg az egyszeri díjas ilyen biztosítások inkább csak befektetések, amelyek jobb ajánlatra könnyen megmozdulnak. Az Uniqa életbiztosítási díjbevételében 50-50 százalék a kétféle biztosítás aránya – válaszolta Juhos András. Az átlagos egyszeri díj 3-4 millió forint közötti, míg a folyamatos díj átlaga évi 250 ezer forint.

Csak úgy szárnyal a vállalat

A sajtótájékoztatóba – videokonferencián keresztül – bekapcsolódott Wolfgang Kindl, az Uniqa International vezérigazgatója is. Elmondta, hogy a csoport díjbevétele 7,4 százalékkal, 3,068 milliárd euróra nőtt az első félévben (a tavalyi teljes éves díjbevétel közel 6 milliárd euró volt). A szokásos vállalkozási eredmény 196,6 millió euró volt az első félévben, pedig az árvízkárok miatt nettó 30 millió eurós többlet kifizetés jelentkezett. Egy évvel ezelőtt 106,5 millió euró volt a szokásos vállalkozási eredmény. Az adózás utáni nyereség az idei első félévben 150,6 millió eurót tett ki, amely több mint 62 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.