2024 július 14

A hitelválság bizalmi válsághoz vezetett

Nincs olyan, hogy „euróválság”. Amivel Európa küzd, az „hitelválság”, ami bizalmi válságot idézett elő – jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter pénteken Hongkongban, üzletember-találkozón.


Mint mondta, ez a bizalmi válság most Európa legnagyobb problémája, amivel szembe kell néznie, és amit meg kell oldania. Az euróválság kifejezés félrevezető; a közös valuta stabil, bízhatnak benne – hangoztatta a politikus.

„A rövid távú likviditás megteremtése egyedül nem lesz elegendő ahhoz, hogy túljussunk a válságon” – húzta alá Westerwelle, és hozzátette: „amit tennünk kell, az a piacok meggyőzése arról, hogy az eurózóna a jövőbeni tartós pénzügyi stabilitás térsége lesz”.

Mint mondta, a „jobb jövő” lényegi feltétele egy olyan növekedés, ami nem a hitelek eredménye, hanem a versenyképességé. A versenyképességet pedig strukturális reform szüli – fűzte hozzá.

Westerwelle szerint három tartópillér felépítésére van szükség Európában a válság megoldásához. Ezek: a szolidaritás, a költségvetési fegyelem és a növekedés.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy Németország stratégiai partnerségre törekszik a változó világ új hatalmi központjaival. Mint mondta, a partnerség „több mint üzlet, magába foglalja az oktatást, a tudományos és a kulturális együttműködést is”.

Hongkong – jegyezte még meg – látványos változásokon ment keresztül az egy ország két társadalmi rendszer időszakában, az elmúlt években; sikere a globalizáció hatásainak kezelésében pedig ma ösztönző hatással van Európára.

Angela Merkel német szövetségi kancellár, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Kínában, csütörtökön magas szintű találkozókon és a kínai-német kormányközi konzultáció ülésén vett részt. Látogatása idején többmilliárd euró értékű megállapodásokat írtak alá. A kínai államelnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao) Kína támogatásáról biztosította Európát a hitelválságból kilábalásban.