2024 február 28

A görögök újra a kötvénypiacon vannak

Próbarepülés

A görög kormány kedden bejelentette, hogy 3 milliárd euró értékben adott el 5 éves lejáratú kötvényeket magánbefektetőknek. A Thomson Reuters szerint a kibocsátást több mint kétszeresen túljegyezték, 6,5 milliárd eurónyi kereslet jelentkezett.

Az érdeklődés jóval kisebb ugyan, mint a 2014. évi ugyancsak 3 milliárd eurós kibocsátáskor, amikor 600 befektető több mint 20 milliárd euró értékben jegyzett 3 éves kötvényeket, de Athén most olcsóbban jut pénzhez, a kamat csak 4,625 százalék a három évvel ezelőtti 4,95 százalékkal szemben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A görög kormány „próbarepülésnek” tekinti a kibocsátást, fel kívánja mérni, hogy a harmadik nemzetközi mentőcsomag jövő évi kifutása után a nemzetközi hitelezőktől függetlenül képes-e finanszírozni magát. A görög gazdaságot 2010-ben az összeomlás szélére sodorta az adósságteher, és eurózónán belüli partnereinek mentőcsomagjára szorult.

Felminősítés

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett lépést elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy a beinduló gazdasági fellendülés, valamint a már elfogadott költségvetési reformok és az adóssághelyzet további könnyítése nyomán a 2020-ig terjedő időszakban várhatóan csökken a hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta és az adósságszolgálat költségterhe is.

A Standard & Poor’s közölte: a most megadott pozitív kilátás a következő tizenkét hónapra legalább egyharmados eséllyel valószínűsíti a görög szuverén besorolás javítását. A múlt hónap végén egy másik nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service már felminősítette Görögországot. A cég a kiigazítási program második felülvizsgálatának befejeződésével, valamint a javuló költségvetési helyzettel és a gazdasági stabilizációra utaló jelekkel indokolta a döntést.

Pozitív kilátások

A Moody’s az addigi „Caa3”-ról egy fokozattal „Caa2”-re javította a hosszú futamú görög adósosztályzatot, és az új besoroláson szintén további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást hagyott érvényben. A görög államadósság-besorolás azonban mindkét cégnél továbbra is mélyen a spekulatív sávban van, messze a befektetési ajánlású osztályzati kategória alapszintjétől.

A Standard & Poor’s a görög osztályzati kilátás pénteki javításához fűzött indoklásában kiemelte: várakozása szerint a 2017-2020 közötti időszakban Görögország évente átlagosan 3 százalékos GDP-arányos elsődleges többletet ér el államháztartási egyenlegében, és ezt évi átlagban 2,8 százalékos nominális GDP-növekedés kíséri.