2024 május 20

A franciáknál csökkentek a fogyasztói árak

Az éves növekedési ütem megegyezett a júniusival, 2016 decembere óta ez a legalacsonyabb érték a francia statisztikai hivatal közleménye szerint.

A várt növekedés elmarad

Az európai uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát biztosító harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi szinten a 0,4 százalékos visszaesést, éves összevetésben 0,8 százalékos emelkedést mutat.

A francia gazdaság a korábban várt 1,4 százalék helyett 1,6 százalékkal nőhet az idén, elsősorban annak a hatására, hogy a becsültnél jobban teljesít az euróövezet gazdasága – közölte a francia jegybank elnöke, Francois Villeroy korábban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A várt növekedés azonban elmarad az euróövezet 2 százalékos gazdasági bővülésétől. A francia jegybankelnök szerint a kormány ötéves adócsökkentési terve révén megvalósítható, hogy az állami kiadások ne növekedjenek az inflációt meghaladó mértékben.

Más országokban vegyesen változtak az értékek

Olaszországban az elemzői várakozásoknak megfelelően lassult a fogyasztói árak növekedése júliusban az olasz statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint. Az előző havihoz képest az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júliusban, míg júniusban 0,1 százalékkal estek az árak az előző hónaphoz képest.

Spanyolországban stagnált a fogyasztói árak emelkedésének üteme júniusban a spanyol statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint. Az előrejelzéseknek megfelelően, júliusban 1,5 százalékkal álltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál a júniusi 1,5 százalék után.

A vártnál kisebb emelkedés volt az USA-ban

Júliusban 1,7 százalékra emelkedett a fogyasztói árak éves emelkedési üteme az Egyesült Államokban. Júniusban 1,6 százalék volt az infláció. A júniusi adat a legalacsonyabb inflációt jelentette 2016 októbere óta, amikor szintén 1,6 százalék volt a mutató. Elemzők a fogyasztói árak 1,8 százalékos emelkedését várták az év hetedik hónapjára.

Júliusban 1,4 százalék volt az éves infláció Romániában a júniusi 0,9 százalék után. Ez a ráta a legmagasabbnak számít az elmúlt csaknem három évben. A tavalyi hetedik hónaphoz képest az élelmiszerek 2,39 százalékkal drágultak, a non-food termékek 1,67 százalékkal kerülnek többe, a szolgáltatások ugyanakkor 0,8 százalékkal olcsóbbak lettek.