2023 január 28

A befektetés nem lóverseny

usa_ora_pixabayAlább hozok két példát, hogy egy jó és türelmes befektető legjobb barátja az idő. Warren Buffett például első milliárdját csak 50 évesen érte el és első 10 milliárdját csak 60 évesen. Ráérünk mi is, nem kell sürgetni a pozícióinkat.

A türelem és a kamatos kamat tehet vagyonossá

Az egyik kedvenc történetem a hosszú távú befektetésről, ami mindennél jobban megvilágítja, hogy a befektetés egy hosszú távú project szemben a spekulációval ami akár csak pár percig tart. Ez a megfontolandó történet megint csak megmutatta számomra, hogy a türelem és a kamatos kamat elve az ami vagyonossá tehet bennünket.

Halott bárki már Grace Groner-ről?

Ugye nem. Pedig az egyik legnagyobb befektető volt a huszadik században. A 2010-ben elhunyt Groner 1909-ben született árvaként Illiois-ban és soha nem házasodott meg, karrierjét titkárnőként kezdte egy állami hivatalban a Nagy Válság idején. Egy kis házban élt egészen haláláig, soha nem volt autója és mindig csak használt ruhákat vásárolt magának, igen puritán életet élt.

Grace Groner, amikor 2010-ben meghalt, környezete levegőt nem kapott a meglepetéstől, hogy bankszámláján több mint 7 millió dollár volt. Ami még megdöbbentőbb az, ami később kiderült, hogy hogyan szerezte ezt a hatalmas pénzt. Tőzsdén.

A szerény titkárnő a Nagy Válság idején, 1930-ban 180 dollárért vásárolt pár részvényt és azokat a haláláig nem is adta el, vagyis ült a papírokon 80 évig. És ez a 180 dollár az osztalékokkal, az árfolyam növekedéssel és a kamatos kamattal együtt több mint 7 millió dollárt ért 2010-ben. Végrendeletében az egész összeget jótékonysági szervezeteknek ajándékozta.

Nem kell túlbonyolítani

Másik kedvenc példámban 1988-ban egy amerikai hivatalnok vásárolt 4000 dollártért amerikai részvényeket. Majd egy év múlva mikor a fia egyetemre ment szüksége lett a pénzre és küldött egy faxot a brókerének, hogy adja el részvényeit. De valamit elszámolt vagy elírt és az történt, hogy a bróker csak a felét adta el a másik fele megmaradt a nevén. Aztán 2005-ben kapott egy levelet a brókercégtől, hogy több mint 4 millió dollár van számláján és mit szándékozik vele tenni. Vagyis a tudtán kívül az egyik legprofitábilisabb befeketető lett az USA-ban.

Mi a két történet tanulsága? Az amit már André Kostolany is megmondott, ha megveszel egy részvényt, kapcsold ki a tv-t, ne olvass újságot, dobj be egy altatót és csak tíz év múlva nézz rá újra. Ennyi. Nem kell a kereskedést túlbonyolítani, ez nem agysebészet vagy rakétafizika. A buy&hold stratégia általában elég jó taktikának bizonyul.