2024 február 29

10 millió szennyezett tojás Németországban

Azt nem lehet pontosan megállapítani, hogy kiskereskedelmi forgalomba mennyi került már a szennyezett tojásokból – teszi hozzá a lap.

Egyre több országban jelen van

Péntekig tizenkét európai ország jelezte, hogy Fipronil rovarirtószerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban: Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Németország, Franciaország, Svájc, Svédország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Románia és Szlovákia.

A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. A szert egyelőre nem tudni milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítő szerbe.

Az előzmények

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA arra szólította fel a múlt héten az ország lakosságát, hogy mérgező rovarirtó szer szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojás fogyasztásától.

Az Aldi a múlt héten „merő óvatosságból” távolította el teljes németországi üzlethálózatában a polcokról a tojást a kirobbant botrány miatt. Pénteken azonban visszakerül az üzletek polcaira a friss tojás – jelentette be a német Aldi áruházlánc.