2024 április 16

Trump az amerikai demokráciát alá ásó beszédet mondott – Esnek a piacok

„Nos, hát megint abban a különös helyzetben vagyunk, hogy nem csupán megszakítjuk az Egyesült Államok elnökét, de kénytelenek vagyunk kijavítani tárgyi tévedéseit” – szakította meg az MSNBC műsorvezetője, Brian Williams Donald Trump sajtótájékoztatóját, miközben a társaság elkapcsolt a Fehér Házból. Velük együtt összesen 4 csatorna tette ugyanezt, mert az Elnök bizonyítékok nélkül vádolta meg az összes olyan szavazó kerületet, ahol Biden behozta a lemaradását. Ez a beszéd magyar idő szerint fél egy után kezdődött és sok ember számára rendkívüli visszatetszést okozott a republikánus oldalon is.

Miért volt érdekes ez a tőzsde szempontjából?

Az amerikai indexek a beszéd kezdetét követően esésnek indultak. A piac félelmi szintjét mérő CBOE VIX index pedig emelkedni. Szemfüles befektetők könnyen juthattak gyors pénzhez, vagy éppen nagy veszteséghez, a momentum kereskedésével. Miután egyértelművé vált Biden győzelmi esélye a volatilitás index visszaállt a normális kerékvágásba.

Mi az a volatilitás index?

A VIX index egy volatilitási index (Volatility Index), amely a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) kalkulált várakozást mutatja a piac következő harminc napi volatilitására nézve, az S&P 500 (Standard & Poor’s 500) indexen. A VIX képviseli az SP500 vételi opcióinak és havi eladási opcióinak a volatilitását.
A VIX árának értéke százalékosan tükrözi a volatilitás mértékét, így az árjegyzése 0 és 100 közé esik.