2024 július 25

Továbbra sincs Brexit-megállapodás, de a tőzsdéket ez nem zavarja

Az új koronavírus mutáns némileg elterelte a befektetők figyelmét egy szintén Angliát érintő kérdésről, a Brexit-megállapodásról. Elméletileg január 1-ig mindenképpen keresztül kellene vinni a megegyezést, különben bekövetkezik a mindkét fél számára elkerülni kívánt no-deal-Brexit.

Ebben az esetben Nagy-Britannia megállapodás nélkül hullana ki az Európai Unió közösségéből, ami számtalan kereskedelmi, és ezáltal gazdasági hátránnyal járna a szigetország számára. Főleg ahhoz képest, hogy most a legfőbb vita egy gazdaságilag nem kifejezetten nagy jelentőségű ügy, a halászat kapcsán folyik.

Ursula von der Leyen és Boris Johnson

Michael Barnier, az Európai Unió által küldött főtárgyaló szerint ugyanakkor közelednek az álláspontok, és van kilátás arra, hogy sikerül megegyezni. Kérdés persze, hogy ezt az angolok is így gondolják-e, a kormányuk ugyanis már többször jelezte az elmúlt hónapokban, hogy egyébként a megállapodás nélküli Brexit is elképzelhető.

Utóbbi lehetőséget azonban érezhetően nem árazzák még a piacok, ugyanis mind a DAX, mind a főbb európai tőzsdék pluszban tartózkodnak a mai napon is.

www.reuters.com www.marketwatch.com