2024 július 25

Stabil szárnyalás, kis pihenőkkel- hogy áll az OTP?

A BUX indexet követők mostanában igen kevés piros napot láthattak, masszív emelkedéseket azonban annál inkább. Több blue chip is igen jelentős szárnyalásba kezdett, melynek eredményeképpen például a Richter történelmi csúcsokra ért, a Mol pedig történelme legnagyobb emelkedését produkálta időarányosan. Eközben viszont az OTP is nagyon szép szárnyalást mutatott be, gyakorlatilag már kevesebb, mint 20 %-kal tartózkodik az árfolyam a történelmi csúcsok alatt. Pedig emlékezzünk, szeptember végén még 8900 forinton is eladói nyomás helyezkedett az OTP-re. Bár ahogy akkori cikkünkben is írtuk, az nem is volt túlságosan megindokolható, mégis érdemes megvizsgálni, hogy hogyan jutott addig a legnagyobb hazai blue chip árfolyama, hogy már a 13 ezer forintos szintnél áll.

Moody’s-tól a járványhelyzetig

A bankpapír felállását szeptember végén jelentősen támogatta, hogy a Moody’s váratlanul stabilról pozitívra javította a magyar államadósság besorolását. Erre az OTP vezetésével az egész BUX rallyzni kezdett; innentől kezdve már gyakorlatilag emelkedést láthatunk. A magyar járványhelyzet október közepétől jelentősen romlott, majd pedig november elején megjöttek a viszonylag szigorú lezárások is.  Az OTP-t azonban egyáltalán nem viselte ez meg, a nagyobb lezárások bejelentésének napján ugyanis érkezett a Pfeizer vakcinahíre, ami rögtön újra erős emelkedésbe kapcsolta a nemzetközi, és benne a magyar tőzsdeindexet is. Végül 12500 felett érte el akkori csúcsát az OTP, majd pedig érkezett egy erősebb, 1000 pont körüli korrekció, majd pedig hosszú stagnálás egy néhány százalékos sávban.

85,9 milliárd forint nyeresége volt az OTP Bankcsoportnak a harmadik  negyedévben | 24.hu
Jól áll az online bankolásban is az OTP, nemcsak a személyesben (www.24.hu)

Vétóügy, csak pozitívan!

Ebbe a környezetbe érkezett a hír, hogy a lengyel és a magyar kormányfő megvétózni készül az uniós költségvetést és helyreállítási alapot. Az okok ismertek, a tőzsdei reakció viszont lényegében elmaradt, legalábbis eddig hihettük azt, hogy elmaradt. Ugyanis történhetett bármilyen fejlemény, gyakorlatilag a magyar tőzsde egyetlen tagja sem reagált rá érdemben, pedig az OTP-től jogosan várhattuk volna. Ez a papír képezi le ugyanis leginkább általában az országot általában érintő történéseket. De mégsem történt jelentős mozgást, az OTP sávozott tovább.

A lengyel és magyar kormányfő tárgyalása (www.index.hu)

Aztán tegnap kiderült, hogy végül a megállapodás felé hajlanak a felek, és a héten le is zárulhat a probléma, ha a tagállamok elfogadják az új, német javaslatot. Erre viszont már rallyzott a magyar tőzsde, az OTP is megközelítette a 13000 forintos kerek szintet. Technikailag persze túlvetté vált a papír, de ez az előzőekben sem mindig akadályozta meg az emelkedés folytatásában. Így viszont a technikai kép összességében akkor is nagyon pozitív, ha esetleg rövidtávon korrekció következik, ugyanis a 12000 forintos szint feletti magasságok már stabil zónát jelentenek az árfolyam számára.

Mi a tanulság most?

Azt láthattuk, hogy az OTP-t mind pozitív, mind negatív hírek érintették az elmúlt időszakban. A pozitív hírekre erőteljes emelkedéssel, a negatív hírekre pedig stagnálással reagált, ami azt jelenti, hogy egy rossz reálgazdasági vagy reálpolitikai tényező is csupán késleltetni tudta a szárnyalást, vagy arra volt elég, hogy megtorpanjon az árfolyam. Ez viszont az OTP relatív erejét jelenti; bár a szektor is nagy szárnyaláson van túl nemzetközi szinten is, a magyar negatív hírek negligálása mindenképpen azt mutatja, hogy egyelőre túl van a mélypontján a bankpapír. Hogy mi lesz a továbbiakban, az nagyrészt az eddigi tényezőktől függ, de a bank mint a harmadik negyedéves jelentés is mutatta, megerősödve vág neki a vírusválság következményeinek is.

www.investing.com www.napi.hu