2024 február 29

Snowflake – IPO

Újabb nagy IPO érkezik az amerikai piacon, ezúttal egy Snowflake nevű, főként felhőalapú adatszolgáltatásra specializálódott technológiai cég papírjait fogják nyilvánosan tőzsére vinni, de már most akkora hype van körülötte, hogy majdnem 4 milliárd dollárnál járnak.

A cég már azelőtt ilyen értékes volt, hogy a Salesforce, illetve az IPO-kat kerülő Warren Buffet cége, a Berkshire Hathaway is részesedést szerzett a cégből. A tény, hogy az oklahomai bölcs korábban kerülte az ilyen típusú vásárlásokat, csak méginkább megnövelte a Snowflake körüli érdeklődést, így az, az amerikai software cégek körében, minden idők legnagyobb IPO-ját készül végrehajtani.

A Snowflake kifejezetten a „felhő számára épített adattárházat”, amely olyan nagy technológiai cégek platformjaival van partneri kapcsolatban, mint a Google Cloud, az Amazon Web Services, vagy a Microsoft Azure.

A vállalt egyébként igen szépen terjeszkedik, már több, mint 2000 dolgozója van világszerte, többek között az USA-ban, Európában és Ázsiában is.

Ha közelebbről vizsgáljuk a vállalatvezetést, elmondható, hogy igen nagy tapasztalattal rendelkező szakértők állnak az irányitás hátterében. Például a vállalat alapítói korábban adattárház szakértők voltak, ráadásul ketten korábban az Oraclenél is dolgoztak. Ezenkívül ott van még Frank Slootman, aki több mint, 25 éves tapasztalattal rendelkező iparági veterán. Jó vállalatvezetésben tehát nincs hiány.

Árbevétel tekintetében a 2018-as eredményükben 97 millió dolláros árbevétel szerepel, 2019-ben 265 millió dollár, ez 273%-os növekedést jelent, míg a 2020-as pénzügyi év első felét 242 millió dolláros bevétellel zárták, ami a kialakult helyzetre való tekintettel igen jónak hangzik.

A cég kockázati tőkebefektetői között egyébként szerepel a Sequoia Capital is, ami korábban olyan cégekbe fektetett bele, mint az Apple, a Google, az Oracle vagy az Instagram, így érthető a befektetők hypeja, már csak az a kérdés maradt, hogy fel tudja-e majd venni a versenyt a többi felhő alapú adatszolgáltató céggel.

 

Forrás:

investing.com