2024 május 20

Reggeli Hírlevél – 2021.04.09.

Belföld

Ismét csökkent a BUX

Bár tegnap reggel még fényesebbnek tűnt a helyzet, estére fél százaléknyi esést láthattunk a BUX árfolyamában, így továbbra sem szabadul a nyomás alól a magyar részvényindex. Technikai szempontból nincs komoly változás, a középső Bollinger-szalag továbbra is erős támasz lehet, fundamentális oldalról pedig beigazolódni látszik, hogy a nyitás optimizmusát már beárazta a piac, így komolyabb reakciót nem vált ki a fokozatos enyhülés.

Oldalazást hozhatnak a következő napok a MOL árfolyamában

Hiába két napnyi emelkedés, ismét letörte a kedélyeket a MOL papírja, amely tegnap 1%-os eséssel 2150 forinton zárt. A papír forgalma nem volt kiemelkedő az amúgy is langyos napot záró BÉT-en, így egyelőre barátkozhatunk a gondolattal, hogy a következő napokban folytatódik az alsó Bollinger-szalag alatti oldalazás.

Nyomás alatt az OTP

Az utóbbi napokban a blue chipek közül egyértelműen az OTP papírja volt a legbiztatóbb, a legdominánsabb, mind forgalomban, mind teljesítményben, de tegnap itt sem volt ok az örömre. 0,2%-os eséssel 13565 forinton zárt az árfolyam, ezzel pedig úgy tűnik, hogy ismét elúszott annak az esélye, hogy kitörjön a már hetek óta épülő sávból a grafikon. Technikai szempontból a középső Bollinger-szalag még megtámaszthatja az árfolyamot, de a korábbi példákból kiindulva nem érzem ehhez elég erősnek ezt a szintet.

Továbbra is stabil a forint

A korábbi napokhoz képest enyhébben ugyan, de továbbra is erősödni tudott a forint az euróval szemben. Nagy a várakozás a holnapi inflációs adattal szemben, és egyelőre úgy tűnik, hogy a piac egyértelműen kedvező eredményt áraz. A legrosszabb forgatókönyv most a váratlan rossz eredmény lenne, de valószínű, hogy erre nem kerül sor. Az euróval szemben 358,34-en, a dollárral szemben 300,74-en áll a jegyzés.

Külföld

Jó kedv jellemezte a piacokat

Tegnap folyamatos emelkedést láthattunk az amerikai indexeknél. Az S&P 500 új rekordon zárt, ami köszönhető Powell tegnapi nyilatkozatának is. Azt mondta, ahogy már korábban is, hogy az infláció szerinte csak időszakosan fog megugrani. Ezen kívül, ami fontosabb, hogy azt is megemlítette, amennyiben folyamatos, hosszabb távú áremelkedést tapasztalunk, úgy megvannak a FED eszközei az árak kordában tartására. A pozitív hangulatban a Dow 0,2%-ot emelkedett és 33 507 ponton zárt, az S&P 500 0,46%-ot erősödött és 4 098 ponton fejezte be a napot. Tegnap is a Nasdaq volt a legerősebb a maga 1,08%-os növekedésével, ami által 13 761 ponton zárt. A futures is zöldbe borult, így kitarthat a tegnapi jókedv. A Dow 0,03%, az S&P 500 0,13%, a Nasdaq pedig 0,32% pluszban van jelenleg.

Osztaléknövelés a pandémia alatt

A Levi Strauss & Co. emelte osztalékát és iránymutatását a csütörtöki záró csengő után, a COVID-19 oltások folyamatos bevezetésére hivatkozva. Az ikonikus farmer és egyéb ruházati cikkek gyártója 2021 első féléves várható bevételénél 24-25%-os növekedésre számít 2020 első félévéhez képest. Az első félévben korrigált részvényenkénti nyereségének becslését 41 centről 42 centre emelte. Emellett negyedéves osztalékát részvényenkénti 6 centre növelte.

Folytatódik az USA-Kína háború

A Kereskedelmi Minisztérium nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva hét kínai szuperszámítógépes szervezetet vett fel az Egyesült Államok gazdasági feketelistájára. Ennek oka, hogy „Kína katonai szereplői által használt szuperszámítógépek építése, katonai modernizációs erőfeszítések destabilizálója és/ vagy tömegpusztító fegyverek programjában való részvétel”. Az amerikai tisztviselők régóta panaszkodnak arra, hogy a kínai vállalatok túl közeli kapcsolatban vannak a Kínai Népköztársasággal és érzékeny információkat gyűjtenek a hadsereg nevében.

Ez hozhatja el a magas inflációt Amerikában?

Az amerikai fogyasztók továbbra is erős költekezésben vannak a világjárvány során is. A Bank of America szerint a COVID-19 miatti stimulus, az üzleti élet újbóli megnyitása és a szép kora tavaszi időjárás együttesen hozta meg az amerikaiak vásárlási kedvét. A hitel- és bankkártyakiadások április 3-án véget érő hetén azt mutatták, hogy az eladások 67%-kal nőttek az egy évvel ezelőttihez, és 20%-kal 2019 azonos időszakához képest. A jelentés továbbá megállapítja, hogy akik „stimulus csekkben” részesültek 33%-kal többet költöttek, mint két évvel ezelőtt. 14%-os ugrás volt azok számára, akik nem kaptak közvetlen pénzt az államtól.

Veszélyt jelenthet a bitcoin a dollárra?

Peter Thiel, a milliárdos kockázatitőke-befektető kedden elég nagy visszhangot keltett, amikor azt mondta, hogy a bitcoint „részben az Egyesült Államok elleni kínai pénzügyi fegyverként” lehet elképzelni, mert szerinte a bitcoin aláássa az amerikai dollár a világ felé szereplő tartalékvalutaként szolgáló státuszát. Peter Thiel egyébként a Palantir alapítója is.

Napi Feri

Az emberek hozzánk nőnek. Megismerjük, megszeretjük őket. Életünk részévé válnak, önálló gondolataikkal színesítik a mi gondolatainkat, örömük, bánatuk, vidámságuk, szomorúságuk útján mi velük haladunk, mert fontosak nekünk.