2024 április 17

Reggeli Hírlevél – 2021.04.07.

BUX: ugrás után visszaesés

Ugrással nyitott a BUX árfolyama tegnap reggel, de a kezdeti lendület nem tartott ki a nap folyamán, így pedig végül, ha nem is zárt mínuszban az index, folytatódik a 45000 pontos szintről látható korrekció. Technikai szempontból a középső Bollinger-szalag lehet egy komoly támasza a grafikonnak, de aggasztó lehet, hogy a korai nyitás sem tudott komolyabb vételi erőt hozni a piacra, ez pedig alátámasztja azt, hogy már beárazódott a részleges nyitás okozta lendület, optimizmus.

Optimizmus az OTP piacán

Ugrással nyitott az OTP árfolyama is, de a BUX-szal ellentétben képes volt nagyrészt megtartani az így keletkezett áremelkedést, hiszen összességében 0,3%-ot emelkedett a grafikon, ami 13595 forintos záróárat jelentett. A tegnap jelzett technikai szintet (középső Bollinger-szalag) ezzel áttörte az árfolyam, így a következő napokban lehet területe a további emelkedésnek is.

Gyengélkedik a Richter

Nap végére elfáradt az árfolyam, ráadásul egy héten belüli támaszt is letört a grafikon, így a 0,8%-os esés, és a 9005 forintos záróár a következő napokra inkább korrekciót sejtet, mint komolyabb emelkedést. Fundamentális szempontból továbbra stabil a cég, így hosszabb távon maradhat a Bika tendenciája, de nem lenne meglepő, ha akár 9000 forint alá is betekintene a jegyzés a hét további felében.

Megtorpant 360-nál a forint

A várakozásoknak megfelelően a 360-as támasz ismét gyengülő pályára állította a forintot, reggel nyolckor rohamtempóban kezdett emelkedni az árfolyam, és bár nap végén visszakorrigált a grafikon, így is 0,3%-os gyengüléssel zárt a hazai deviza. A következőkben a pénteki inflációs adatot megelőző várakozás mozgathatja a piacot. Az euróval szemben 360,95-ön, a dollárral szemben 304,11-en áll a jegyzés. 

Külföld

Gyenge mínuszban zártak az indexek

A nap nagy részét pluszban töltötték az indexek, de nap végére mind a három lefordult. A Dow 0,26%-ot csökkent és 33 432 ponton zárt, az S&P 500 0,07%-ot gyengült és 4 073 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq volt a legerősebb nap közben, mégis 0,12%-os esett nap végére és 13 578 ponton zárt. A futures vegyes képet mutat. A Dow  0,09%, az S&P 500 0,03% pluszban van, míg a Nasdaq 0,04% mínuszban van.

Jó adatok a Samsungtól

Megtudhattuk a Samsungtól, hogy az első negyedéves profit valószínűleg 44%-kal nőtt. Az elemzők a nagy emelkedést az okostelefonok és a tévék élénk értékesítésének tulajdonították. Az elemzők szerint a Samsung mobil részlegének működési nyeresége  896 millió dollárral nőtt, így elérheti a 3,718 milliárd dolláros nyereséget. Köszönhető ez annak, hogy a cég új zászlóshajója, a Galaxy S21 értékesítése az előző verzióhoz képest bőven felülteljesít. Az elemzők becslése szerint a Samsung ebben az évben mintegy 9 milliárd dollárt fektet be chip gyártási üzletágába.

Következő héten jöhet a Coinbase tőzsdei bevezetése

A Coinbase friss információkkal szolgált a befektetők számára, így azok láthatták az első negyedéves pénzügyi adatokat. A vállalat közben felkészül a jövő heti tőzsdei bevezetésre. A bevétel több, mint kilencszeresére emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, becslések szerint 1,8 milliárd dollárra, ami leginkább a bitcoin nagy emelkedésének köszönhető. A nettó jövedelem 730 és 800 millió dollár közé emelkedett az egy évvel korábbi 32 millió dollárhoz képest.

150 dolláros célár a Teslára?

Craig Irwinnek, a Roth Capital vezető kutatóelemzőjének 150 dolláros célára van a Tesla számára, ami sokkal kevesebb, mint a részvény hétfői, közel 700 dolláros záróárfolyama. Irwin szerint a Tesla „kisebb szerepet játszik” az amerikai és az európai autóipari piacon, de mintegy 660 milliárd dolláros értékelése megközelíti e piacok teljes méretét.

Napi Feri

Kinézek az ablakomon és a házak tetejét látom. elgondolkodom azon, hogy többségük már sok nemzedék óta itt áll. – Huh, most nagyon bölcs voltál. Igen, ezek régi épületek, látszik rajtuk. – szólal meg egy hang, talán csak a fejemben. Torzonborz rohangál ki-be az irodámból, mint egy játékos kisgyerek. – Ne hallgass rá, mindig kötekedik – bátorít Kaszaboló barátom és Pom-Pom komám is ott figyel a szemközti falamon, az üvegpolcon trónolva. – 2018.09.07.