2023 március 20

Óriási a volatilitás – Hintázik a tőzsde

Nagy kérdés sok ember számára, amikor épp nagyon divatos a tőzsdézés felé fordulni, hogy vajon mikor és mibe érdemes beszállni. Sokan gondolhatják, hogy a jelenlegi helyzet pont ideális, hisz a nyári bika piac most épp pihen, sőt talán még a mai nap sem elég ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy vége az oldalazásnak vagy korrekciónak.

Mozgások

Az első elemzéshez használható eszköz a világ nagy indexeinek egymás mellé állítása. Az ábrán látható, ahogy akoronavírus után szakadék sok embernek a meggazdagodást hozhatta el, ha pont volt elég mennyiségű likvid tőkéjük és esetleg egy S&P 500 vagy Nasdaq ETF vásárlása mellett döntöttek. Persze Európában ezt így nem is lehet megvenni, de ez más más téma.

A bekarikázott területeken a befektetők és az alapok rendszerint átcsoportosították portfoliójukat. Ezekben a mozgásokban mindig nagy mozgások voltak a különböző iparágak közt, melyek teljesen együtt mozogtak. Ma például globális szinten jól teljesít az a szektor, aminek az elmúlt 2-3 hét a szenvedéssel volt egyenlő. Mindenki nyugodtan feküdhet ma le aludni, aki bankok, olajvállalatok vagy autóipari szereplők papírjaik ették a pénteki záráskor és ma legalább egyszer ránéztek az árfolyamokra.

Mi történik ma?

A mai napon Amerikában már szinte begyakorlott módon követik az európai trendeket. A koronavírus járvány előtt a köztudatban ez fordítva szerepelt, de mintha az elmúlt időben ez is változni kezdene. Ma az európai piacok szárnyaltak, majd közép európai idő szerint 11 után az amerikai indexek határidős termékei is elkezdtek szárnyalni.

Mi az a volatilitás?

Az ármozgások mértéke és gyorsasága. Az elemzők a piac volatilitását, egy indexet és bizonyos értékpapírokat figyelnek. A volatilitás megfigyelésével lehetőség van a kockázat becslésére. Ez a kifejezés a gazdasági zűrzavarok idején mindig nagy figyelmet kap. Amikor a tőzsdei volatilitást a befektetői bizonytalanság irányítja, a részvények árfolyama hirtelen ingadozik.

A jelenlegi időszak az elmúlt félévben nem a legvolatilisebb 3 hete, de a mozgások mégis lázban tartották az egész pénzpiacot. A következő napokban el fog dőlni, hogy sikerül-e beállni a stabil emelkedés irányába, vagy újabb hullámvasút indul a világ piacain. Mindenesetre, ma nagy emelkedést láthatunk, ami erre a hétre már megnyugtathatja a befektetők jelentős részét. Az alábbi grafikonon a az S&P 500 volatilitása látható és jól mutatja, hogy az emberek figyelme továbbra is rajta van a tőzsdéken és szorgalmasan cserélik részvényeiket. Az biztos, hogy az amerikai választások és a koronavírus vége megfogja emelni a forgalmat ismét a tőzsdéken.

Miért fontos ez?

Amikor a befektetésekről kell döntést hoznunk, fontos megfontolt információ gyűjtést végeznünk. Az információ gyűjtése során ráeszmélhetünk, hogy vannak könnyen modellezhető trendek és olyanok, melyek kiszámíthatatlanságot hoznak a piacokra. Az elmúlt hónapokban ez jellemezte a piacot, de az elemzők jelentős része azon az állásponton van, hogy a magas forgalom mellett természetes lesz a bika piac kialakulása. Pontosan fogalmazva a bika piac adott csak kérdés, hogy ezt milyen szélességű grafikonon tekintjük meg.