2024 május 26

Óraátállítás – de mi köze a tőzsdéhez?

Bár az Európai Unió már jó pár éve tervezi az óraátállítás eltörlését, ezzel kapcsolatban még nem született végleges döntés. Így most vasárnap újra állítanunk kell az órákat, elveszítünk egy órát a hétvégénkből. Ez kisebb mértékben a nemzetközi piacokra figyelő tőzsdézőket akár a pozíciókban is befolyásolhatja.

Óraátállítás – hajnali 2 óráról 3 órára

A nyári időszámítás szokásosan március utolsó vasárnapján kezdődik, azaz ezen a hétvégén kell átállítanunk az órákat. Ezúttal – az októberi átállítással természetesen ellentétesen – veszíteni fogunk egy órát a hétvégénkből. Hivatalosan ugyanis vasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára kell előre állítani az óráinkat, a vasárnapi nap nekünk tehát ezúttal csak 23 órából áll majd. Eredetileg energiatakarékossági okokból vezették még be az óraátállítás intézményét, de egyre több ellenzője lett az emberi szervezetet megterhelni képes műveletnek.

Az Európai Unióban néhány évvel ezelőtt felmerült az óraátállítás eltörlése, végül 2019-ben meg is szavazta az Európai Parlament. A kivitelezés azonban késik, közbe jött a világjárvány, majd a háború, majd az energiaválság. Ráadásul a tagállamok sem döntöttek arról mind, hogy a téli, vagy pedig a nyári időszámítást szeretnék megtartani. Mindezek eredményeképpen továbbra is állítgathatjuk az órákat, és egyelőre nem is látszik, hogy mikor búcsúzhatunk ettől.

Tőzsde és az óra

Természetesen már az átállított idő szerint továbbra is 9 órakor nyit majd ki hétfőn a magyar tőzsde. Ebben tehát nem lesz változás, ugyanakkor az amerikai piacnyitás az elmúlt időszakban látott 14:30 helyett újból 15:30-ra módosul magyar idő szerint. Újra 6 és fél óráig lesz úgy kereskedés a magyar piacon, hogy nincs nyitva a tengerentúli tőzsde, és nem 5 és fél óra. Ez pedig egyes esetekben akár hatással is lehet a döntésekre, így az óraátállítás még a tőzsde szempontjából sem teljesen lényegtelen a különböző időzónák miatt.

Címlapkép forrása: pixabay