2024 május 25

Nem igazán happyk az amerikai fogyasztók hangulat májusban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe májusban.
Az ismertetett előzetes adatok szerint a Michigani Egyetem májusi amerikai fogyasztói hangulatindexe 67,4 pontra, hathavi mélypontra csökkent az áprilisi 77,2 pontról. Az elemzői konszenzusban kevésbé romló mutató, 76,0 pont szerepelt. Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az áprilisi 76,0 pontról 66,5 pontra gyengült az elemzők által várt 75,0 pont helyett. A jelenlegi helyzetet tükröző almutató az áprilisi 79,0 pontról 68,8 pontra süllyedt az elemzői előrejelzésben szereplő stagnálás, 79,0 pont helyett. Az egyéves időtávú inflációs várakozás hathavi csúcsra, 3,5 százalékra nőtt. Az áprilisi 3,2 százalékról, így a világjárványt megelőző két évben mért 2,3-3,0 százalék közötti értékek felett állt.

Az ötéves inflációs várakozás az áprilisi 3,0 százalékról 3,1 százalékra, ugyancsak hathavi csúcsra emelkedett. Az elmúlt 34 hónapból 30 hónapban a szűk, 2,9-3,1 százalék közötti sávon belül ingadozott. A hosszú távú inflációs várakozások továbbra is magasabbak a járvány előtti két évben tapasztalt 2,2-2,6 százalékos értékekhez képest. A Michigani Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás várható alakulásának – ismertette a távirati iroda.

A Michigani Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább 500 embert kérdeznek meg telefonon. A májusra vonatkozó végleges adatokat május 24-én ismertetik.