2024 május 26

Visszacsúszott a cseh munkanélküliség

Áprilisban 3,7 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban a márciusi 3,9 százalékról – közölte a cseh munkaügyi hivatal pénteken Prágában.

A munkanélküliség áprilisi csökkenését elsősorban a tavaszi szezonmunkák beindulása befolyásolta. A hónap végén a hivatalok 280 ezer állást kereső személyt tartottak nyilván, havi összehasonlításban 8545-tel kevesebbet. Továbbra is kevesebb a szabad munkahely – április végén 268 000 -, mint a munkát keresők száma. A szabad munkahelyek száma négy hónapja lényegében változatlan. Tavaly áprilisban 3,6 százalékos volt a csehországi munkanélküliség. A munkát keresők száma akkor 262 ezer, a szabad helyek száma pedig 285 ezer volt. A munkaügyi hivatal jelentése szerint az Európai Unió keretein belül a csehországi munkanélküliségi ráta a második legalacsonyabb. A munkanélküliség áprilisban mind a 14 régióban csökkent – közölte a távirati iroda.

A legmagasabb ráta, 5,9 százalék, az Ústecky régióban volt, míg a legalacsonyabb, 2,8 százalék Prágában és a Vysocina régióban. Elemzők szerint a következő hónapokban a munkanélküliség 3,5 százalékra csökkenhet, elsősorban az ipari termelés élénkülése nyomán.