2024 július 25

Mindenkori magaslatokban a koronavírus – Esnek a piacok

DAX

Németország a többi európai országhoz képest még nem is mutat olyan ijesztő számokat, de a tőzsde indexük, már hatalmas zuhanásban van. Európa legnagyobb zuhanását produkálja a német index, pedig a többi ország napi beteg jelentése legalább ilyen szomorú képet fest. Meglepetés, hogy az esést, most nem a bankok produkálják, hanem a szekunder iparágak termelő cégek. A szektor lemaradása betudható annak, hogy minden beteg ember 2 hétre ki esik a munkából ezzel lassítva a termelést. A korábbi zuhanásoknál a bankokat érte a legnagyobb ütés, azonban jelenleg a teljes pénzügyi szektor stabilitást mutat.

A német betegségi adatok vizsgálatánál láthatjuk azt is, hogy a betegszám növekedése nincs összhangban az elhunytak számával. Ez jelentheti azt, hogy jobban tudják kezelni a súlyos eseteket, vagy azt is, hogy a betegek még csak most jutottak el a súlyosabb állapotba és a halottak száma emelkedni fog.

FTSE

A német indexel ellentétben az angol index mérőszáma jelenleg stabilan egy százalékos visszaesés felett van. Angliában is teljes korlátozásokat vezettek be bizonyos régiókba. A legfertőzöttebb helyszín jelenleg Manchester, melyet a múlt hét végén el is zártak a külvilágtól. Az ország különösen nehéz időszakot él meg, mert a Brexit okozta gazdasági zavar komoly kihívások elé állítja az ország döntés hozóit, akiknek nem csak gazdasági racionalitási szempontokat, hanem önző politikai szempontokat is figyelembe kell venniük.

BUX

Magyarországon nem tud felfutni a tesztelések száma, amely magában hordozza a súlyos egészségügyi válság kockázatát. A mai napon az elvégzett tesztek 23 százaléka pozitív volt és vasárnap reggel mindenkori csúcsot döntött a fertőzöttek száma. A mai napon a halottak száma is elkezdett emelkedni. Ennek ellenére az OTP papírja meg sem közelítik a 10 ezer forintos árat, ezzel követve a többi nagy európai bank trendjét. Az index árfolyama a nullához közelít, de a legnagyobb komponense kiválóan teljesít. A MOL 0,8 százalékot, az OTP 0,5 százalékot emelkedett. A Richter kisebb esést mutat. A BUX összeségében stagnál.