2024 április 22

Maradnak a korlátozások-mit szól ehhez a tőzsde?

Már napok óta sokan várták, hogy a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatosan megjelenjen újabb hír, ugyanis azok hivatalosan csupán január 11-ig vannak érvényben. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szavaiból, miszerint a középiskolák zárva tartását javasolják továbbra is, már következtethettünk arra, hogy nem lesz enyhítés.

Maradnak a korlátozások

Végül szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök ezt meg is erősítette: szavai szerint februárig marad minden jelenlegi intézkedés. Ezt azzal indokolta, hogy még nem érkezett elegendő vakcina ahhoz, hogy visszatérhessünk régi életünkhöz, illetve nem tartja helyesnek a szabályok gyakori változtatását a kiszámíthatóság miatt.

Mindezek tükrében marad a 19 órai boltzár, a rendezvénytilalom, az éttermek továbbra is csak elvitelre készíthetnek ételt, és ami a legfontosabb talán, a turizmus és vendéglátás sem jut még egyhamar levegőhöz. A felsoroltak mind érzékenyen érintik a magyar gazdaságot (nyilván a tavaszival ez össze sem mérhető), így felmerül a kérdés, hogy hogyan reagálhat a tőzsde.

Tőzsdei hatás (?)

A bejelentésre azonnal nem reagált a magyar tőzsde, a BUX értéke lényegében meg sem rezzent a hírre, ugyanott tart, mint a bejelentés előtt. Amikor a miniszterelnök novemberben bejelentette az intézkedéseket, akkor kisebb esés volt-bár ezt a Pfizer vakcinahíre ugyanazon a napon szépen eloszlatta. A korlátozások fenntartása azonnali mozgást tehát most nem hozott, kérdés, hogy ez így is marad-e. Azt figyelhetjük meg a magyar tőzsdén, hogy egy alulértékeltség által fűtött, nagyon pozitív hangulat a jellemző, mely során messze a vezető részvényindexek teljesítménye felett szerepel néhány hónapja a BUX, és főleg két legfőbb komponense, az OTP és a Mol. Gondolhatnánk, hogy az emelkedés a magyar oltás elkezdésének is köszönhető, de igazából erre a grafikonra nézve túl sok ráutaló jelet nem találunk.

Ezért arra következtethetünk inkább, hogy új impulzusra van szüksége a magyar piacnak: a koronavírussal kapcsolatos hírek már se pro, se kontra nem igazán fejtik ki hatásukat. A befektetők talán már ki is árazták ezt a kockázatot, viszont már át is pozícionálták magukat a krízis megoldása utáni időkre. Így célszerű, ha már más szemüveggel nézzük ezeket a bejelentéseket, mint akár ősszel, de pláne mint tavasszal.

www.vg.hu www.bet.hu