2024 április 16

Erősödik az OTP – kedvező a nemzetközi helyzet

24 óra múlva feltehetően már tudni fogjuk az amerikai választások eredményét. Sokan kételkednek ebben, de az biztos, hogy többet fogunk tudni. Ettől az eseménytől sokan azt várják, hogy komoly volatilitást hoz a piacokra nagy hullámzásokkal, azonban ennek jelét egyenlőre nem látni. Elemzések szerint félelem volt a további esésektől, ennek a hétnek az elejére, de ahogy lenni szokott, ismét az ellenkezője történik és a nemzetközi indexek lendületesen emelkednek.

Pénzügyi szektor nemzetközi teljesítménye

A képen látható a nemzetközi piacok szektorainak teljesítménye és a pénzügyi szektor részletesebb bemutatása.

Ahogy az ábrán is látszik, ma a világ bankjainak és pénzügyi szolgáltatóinak jelentős része jól teljesített a piacokon. Az OTP esete azért különleges, mert jellemzően nincs nagy korreláció a versenytársaival. Ez lényegében megvalósult tegnap is, hisz 5 százalék felett teljesített a papír, mely a bankok átlagos teljesítményének kétszerese.

A grafikonon a gyertya diagram az OTP teljesítményét mutatja, míg a két lila vonal a Bank of America és a Deutsche Bank teljesítménye. (Óránkénti chart)

A hazai fundamentális helyzet nem indokolja a kiugró eredményt, mert országunk a harmadik legnagyobb halálozási rátát mutatja népesség arányosan Európában és a számok napról napra romlanak. Az emelkedésre némi okot adhat a pénteki negyedéves jelentés, de feltehetően továbbra is visszaesés lesz megfigyelhető az évről-évre adatokban. Az előző negyedévhez képest nagyobb ugrás várható, melyet beárazhat épp a piac. A papír forgalma az elmúlt két napban meghaladta az októberi átlagot, de a héten sok olyan hírre számítani lehet, melyek nem kedveznek az OTP-nek.

A hét várható eseményei

  • A kormány hivatalosan is bejelentette, hogy a héten kétnapos kormányülést tartanak, ahol visszahoznak pár korlátozást a tavasziak közül. A bank szempontjából komoly forgalom kiesést jelenthet egy újabb karantén intézkedés, vagy a moratórium kiterjesztése januártól a társadalom szélesebb köreire.
  • Az amerikai elnökválasztás hatással lesz a pénzügyi piacokra és az esetlegesen elhúzódó eredmény hirdetés komoly bizonytalanságot hozhat a tőzsdékre.
  • A negyedéves jelentés péntek hajnalban kerül publikálásra és a várakozások szerint messze a lesz a tavalyi azonos negyedévtől. Ennek ellenére az előző negyedévhez képest 30 százalék feletti növekedésre számítanak.
OTP Bank negyedéves jelentések árbevételei és EPS adatai 2019 augusztusától