2024 május 21

A feltörekvő országokban érdemes most befektetni?

Nincs olyan rossz állapotban a világgazdaság, mint ahogy azt sok hír, elemzés sugallja – mondják a Fidelitynél. A feltörekvő országok abban a kellemes helyzetben vannak, hogy még van tér a kamatcsökkentésre. Így itt a beruházási kedv és a fogyasztás, a befektetési aktivitás is megélénkülhet. Kivéve egyes közép-kelet-európai államokat.

A Fidelity Leading Indicator nevű összetett indexe előrejelzi, mi várható a közeljövőben a világgazdaságban. Jelenleg minden komponense nulla felett van, így azt jelzi, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint azt sok vészmadár mondja. Legalábbis rövidebb távon nem utal semmi nagyobb válságra – mondta Al-Hilal István, a Fidelity International értékesítési vezetője a cég befektetői találkozóján.

Sőt, a mutató felfelé indult el az utóbbi időben, a növekedési környezet tehát még javul is. Ám rövid távon más dolgok mozgatják a piacokat, mint a hírek, a kereskedelmi háború, a “tweetek”, sokszor ezek miatt mozognak az árfolyamok. A befektetők túlságosan rövid távon gondolkodnak, de így “túl sok a zaj” az adatokban.

Pedig a hosszú távú fundamentumok a legfontosabbak. Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor vannak jó befektetési lehetőségek. A vállalati fundamentumok, az eredmény alakulása határozzák meg a befektetések eredményességét – mondta el.A jegybankok közbeléptek

Nick Price vezető feltörekvő piaci portfólió-menedzser is a rövid távú zajok kiszűrésének fontosságáról beszélt, például Donald Trump tweetjei vagy egyes politikai események. Hosszabb távon a vállalati eredmények befolyásolják a részvényárakat. A Fidelity ezért folyamatosan konzultál a vállalatokkal, vállalkozásokkal.

A világ nagy jegybankjai eközben ismét mennyiségi könnyítési ciklusokba kezdtek. A világban sok ezer milliárd dollárnyi negatív hozamú államkötvény van. Ez nagy mértékben képes a gazdaságok élénkítésére és a piaci árfolyamok támogatására.

Kivételek vagyunk

A feltörekvő piacok szempontjából a jó hír az, hogy ott még általában viszonylag magasak a kamatok, az infláció. Sok helyen 3-4 százalékos infláció mellett 6-8 százalékos kamatláb van, tehát – a fejlett piacokkal ellentétben – jelentős pozitív reálkamat létezik. Így a feltörekvők központi bankjainak még bőven van terük a kamatcsökkentésre.

Ez pedig azt eredményezheti, hogy a vállalatok finanszírozása olcsóbbá válik. A feltörekvő országok megtakarítói pedig a kockázatosabb eszközök felé fordulhatnak. Kivételként éppen térségünket, Közép-Kelet-Európát említették, ahol nincsen komoly reálkamat.

Két olaj-nagyhatalom

Ami a konkrét országokat illeti, Oroszországban a Fidelitynek már régóta jelentős pozíciói vannak. Szaúd-Arábia pedig azért érdekes célpont az elemző szerint, az ország nemrég bekerült az MSCI feltörekvő piaci indexbe.

Mindkét országban az olajipar a domináns. De míg Oroszország költségvetése jóval alacsonyabb olajár mellett is kiegyensúlyozott lehet, addig Szaúd-Arábia számára a jelenlegi olajár is nagy terhet jelent. Oroszországban talán a legstabilabb a pénzügyi helyzet a feltörekvő országok között – mondta az elemző.

Olcsó orosz papírok

Oroszországban továbbra is jó a gazdasági növekedés, amit a bérnövekedés is táplál. A részvények pedig viszonylag olcsók, a P/E mutató (hét körül) nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony. Ráadásul az egy részvényre jutó eredmény növekedése is kiemelkedő és az az osztalékhozam is vonzó.

Szaúd-Arábia részvénypiaca ellenben drágának tűnik, a Tadawul index P/E hányadosa inkább 16-17 közé tehető.

Olcsó-e Brazília?

Brazíliában a magas eladósodottság az egyik legnagyobb probléma az Nick Price szerint. A nyugdíjrendszerben nagy reformra van szükség, enélkül fenntarthatatlanná válik. A nyugdíjakra és más szociális hozzájárulásokra fordított összeg már 2026-ra elérheti a költségvetés 80 százalékát.

A brazil részvénypiac sem olcsó a saját historikus adataihoz képest. A részvénypiac a jelek szerint már megelőlegezte a szükséges reformokat, ezek jórészt beépülhettek az árakba.

Célpont a kínai középosztály

Ami a kereskedelmi háború hatásait illeti, Kínában a fogyasztói bizalom és a kiskereskedelmi eladások csökkenése látható. Pedig ezek adták a gazdasági növekedés mintegy felét. Ez lehet a félig tele pohár, de a félig üres pohár esete is a befektetők számára. A negatív hatások ugyanis a kínai kormányt különböző újabb gazdaságösztönöző lépésekre késztethetik.

Hosszabb távon szemlélve a magas jövedelmű középosztálynak Kínában jelentős növekedési lehetőségei vannak a következő évtizedben. Több tízmillió emberről van szó, ami hatalmas vásárlóerőt jelent. Példaként a sportruházatot említették, Kínában valóságos fitness-boom van kibontakozóban.

Mire jó még a magas kamat?

Indiában a piacbarát kormány oldaláról lépésekre van szükség a gazdasági lassulás ellensúlyozására. Az egyik ígéretes szektor a biztosítási piac, amely abból is profitálhat, hogy az autóeladások előtt is hatalmas bővülési lehetőségek vannak.

Sok más tényező befolyásolja még a feltörekvő országok gazdálkodását. A pénzügyi szektor például profitál abból, hogy a feltörekvő régióban magasabbak a kamatok. Vagy például Oroszország a magasabb, India viszont az alacsonyabb olajárból tud előnyt kovácsolni – hangzott el.

Diszkonttal forognak

A dollár jelenleg viszonylag erős, már hosszabb ideje, ami lefelé nyomja a nyersanyagok dollárárát. Ez sok feltörekvő ország számára kedvezőtlen. A feltörekvő országok részvénypiacai jelenleg 40 százalékos diszkontot tartalmaznak jelenleg a fejlett országokkal szemben – mondta a szakember.

Pálfi Zoltán londoni feltörekvő piaci elemző szerint a Fidelity egyik fő megkülönböztető jegye, hogy nem egyszerűen vételi lehetőségeket keresnek. Ehelyett egy-egy iparág vállalatairól van naprakész információjuk, véleményük. Ez összesen 4-5 ezer cég is lehet, amelyekről elemzéseket, eredmény-előrejelzéseket tartanak frissen a cégnél.

Gyengébb jüan?

Anthony Srom Ázsiára specializálódott vezető elemző szerint Kína egy veszélyes és különleges ország. A jövedelmi különbségek, a sajátos demográfia, a gazdasági rendszer mind-mind egyedivé teszik.

Az utóbbi tíz évben nagy mennyiségű tőke áramlott Kínába, a magas növekedés, a tőkepiac külföldiek előtt való megnyitása miatt. A lassuló növekedés miatt azonban Kína versenyképessége megőrzése érdekében kénytelen lesz devizáját leértékelni.

Indiában az elemző a magas értékeltség ellenére is lát lehetőségeket. A piac óriási és hatalmas növekedési lehetőségek előtt áll. De már évek óta nagy reménységnek számít, és nő a valószínűsége, hogy csalódnak a befektetők. Így a kockázatok is magasak.

Az indiai kormány jelenleg adócsökkentéssel próbálkozik a gazdaságot élénkíteni. (Erről itt is írtunk.) A bankrendszert viszont súlyosan terhelik a rossz hitelek.