2023 február 03

Vállalati kötvényekkel kezelné a válságot Dél-Korea

A kormány megduplázza az állami bankok által működtetett vállalati kötvényvásárlási program felső határát 16 billió wonra (11 milliárd dollár) – közölte vasárnap Csú Kjung-ho gazdasági és pénzügyminiszter. Az intézkedés célja, hogy enyhítse a vállalati kötvény- és rövid lejáratú pénzpiacok volatilitását és a szűkös likviditással kapcsolatos aggodalmakat – mondta Choo a pénzügyi vezetőkkel, köztük a központi bank kormányzójával és a szabályozási vezetővel tartott megbeszélése után. Az értékpapírcégek által kibocsátott kereskedelmi papírokat felveszik az eszköz vásárlási listájára, míg a Korea Securities Finance Corp további 3 billió won likviditást biztosít a likviditási hiányt tapasztaló értékpapírcégek számára – mondta.

A Bank of Korea monetáris politikai tanácsa is fontolóra veszi saját intézkedéseit, például a vállalati kötvények és kereskedelmi papírok vásárlására szolgáló, először a világjárvány idején bevezetett speciális célú eszköz újraindítását, mondta Rhee Chang-yong kormányzó újságíróknak. A makrogazdasági monetáris politika helyiségei azonban változatlanok, mivel ez a kérdés átmeneti és a kereskedelmi papírok piacára jellemző – mondta. A dél-koreai rövid távú pénzpiacon egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a stressz jelei, mivel a központi bank tavaly augusztus óta 250 bázisponttal emelte irányadó kamatlábát a rekordalacsony 0,5%-ról, hogy megfékezze az inflációt.

A 91 napos kereskedelmi papírok hivatalos nap végi hozama pénteken 4,25%-ra emelkedett az év eleji 1,55%-ról, a központi bank irányadó kamatlábához viszonyított különbözet pedig 125 bázispontra nőtt ugyanebben az időszakban 48 bázispontról. A helyzet enyhítése érdekében a Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága csütörtökön közölte, hogy hat hónappal elhalasztja a bankok likvid eszközök tartására vonatkozó követelmények normalizálására vonatkozó tervét. Emellett a dél-koreai kötvénypiaci stabilizációs alap hétfőtől újraindítja a vállalati kötvények és kereskedelmi papírok vásárlását legfeljebb 1,6 billió won értékben.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/10/23/south-korea-expands-corporate-bond-buying-program-amid-credit-crunch-concern.html