A hét második felében korrigálták hétfői és keddi esésüket az amerikai vezető tőzsdeindexek, pénteken látványos emelkedés szemtanúi lehettünk, azonban ne feledjük el, hogy továbbra is medvepiacban vagyunk.

Fontos, hogy optimistán álljunk hozzá a kereskedéshez, azonban nem szabad túlzott optimizmusba ringatni magunkat. Újabb veszteséges hetet zártak az amerikai vezető tőzsdeindexek, noha pénteken látványos felpattanást láthattunk.

Mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex jól teljesített a hét második felében, azonban a korábbi esést nem tudták teljes mértékben ledolgozni. Az S&P 500 a hét első felében többször is mélypontja közelében zárt, szerdán és csütörtökön már zöldben tudott zárni, pénteken szinte szárnyalt, 1.9 százalékos pluszban zárt a benchmark index. A hét egészére vonatkozóan 0.9 százalékot esett az S&P 500, a Dow Jones Ipari Átlag 0.2 százalékos mínuszba fordult, míg a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index 1.6 százalékos csökkenéssel zárta az elmúlt kereskedési hetet. A pénteki felpattanás ellenére ne feledjük el, hogy továbbra is medvepiacban vagyunk.

Inflációs félelmek a fókuszban

A kereskedés irányát az inflációs és a kamatemeléssel kapcsolatos félelmek határozták meg főleg. Szerdán az előzetesen vártnál magasabb inflációs adatok publikálását követően megnőttek azon félelmek, melyek szerint a július 27-ei Fed kamatdöntő ülésen akár 100 bázispontos kamatemelés is elképzelhető. A friss adatok szerint júniusban éves szinten 9.1 százalékos volt a drágulás mértéke. Az előzetes elemzői várakozások jóval alacsonyabb, 8.8 százalékos inflációról szóltak. A félelmek azonban enyhültek, péntekre már 30 százalék körülire csökkent annak az esélye, hogy valóban meglépi a Fed a 100 bázispontos kamatemelést.

A negyedéves jelentési szezon kapcsán egyre nagyobbak az aggályok, hosszú idő után először fordulhat elő, hogy a vállalatok tömegesen teljesítenek a várakozások alatt. A múlt héten több mint 500 elemző csökkentette várakozásait egyes részvények jövőbeli teljesítményével kapcsolatosan.

(www.shutterstock.com)

A nap kérdése az lesz, hogy az amerikai vezető tőzsdeindexek vajon megtudják-e tartani a pénteken látott lendületüket, elképzelhető, hogy még néhány napig tartani fog az emelkedés, azonban a hosszú távú trend még mindig lefelé mutat.

(www.investing.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com