Nincs nyugalom a forint piacán.

Meglehetősen mozgalmasan alakulnak a napok az utóbbi időben a magyar fizetőeszköz számára. Előző héten a júliusi, addigi történelmi mélypontoknál is mélyebbre esett a forint, az EUR/HUF kurzus egészen 426 fölé emelkedett. Gyors erősödés kezdődött a héten, mostanra viszont újra mélypontjai közelébe esett a hazai pénznem – úgy tűnik, hogy nem nyugodhatunk még meg a forint árfolyamát illetően.

Elillant az optimizmus

A forint múlt heti zuhanása mögött számos tényező húzódhatott meg; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette a kamatemelési ciklus végét, az ország energiaszámlájának növekedése miatt romlik a folyó fizetési mérlege az országnak, az uniós pénzekről pedig továbbra sincs biztos megegyezés. Ráadásul az orosz-ukrán háború földrajzi közelsége miatt még inkább sérülékeny a forint, a nemzetközi piacok gyenge szereplése a dollár erősödésével együtt szintén negatívan hathatnak a hazai fizetőeszköz befektetői megítélésére.

Kellhet a megegyezés az uniós forrásokról (www.shutterstock.com)

A hét elején úgy tűnt, hogy némileg oldódik a hangulat. A Gazprommal való megállapodás a gázért való halasztott fizetésről, az Európai Unióval való megegyezést segítő törvényjavaslatok elfogadása és a nemzetközi hangulat javulása is segíthetett a gyors korrekcióban. Úgy tűnik azonban, hogy mindez csak átmeneti volt, a befektetőknek konkrétumok kellhetnek az uniós források kapcsán, és bár csökkennek a gázárak, a gazdasági és inflációs kilátások ettől függetlenül még nem változtak meg gyökeresen. Mindezt a piac újabb forinteladásokkal díjazta, így a rekordok közelében mozog az euróárfolyam.

Veszélyes szinteken

A forint mostani gyengülése azért is lehet problémás, mert az újabb mélypontok miatt felfelé nincsenek technikai szintek. A hazai pénznem értékvesztése így arra indukálhatja akár még inkább a kereskedőket, hogy fogadjanak a forint gyengülésére – persze messze nem biztos, hogy ez jó ötletnek bizonyul. Mindenesetre azt láthatjuk, hogy továbbra is nagy a nyomás a forinton, ami így további gyengülés esetén látványosan magasabb szintekre is lökheti az EUR/HUF kurzust. Erősödésre további piaci hangulatjavulás esetén lenne lehetőség, illetve akkor, ha a hazai makrogazdasági és költségvetési kilátásokat jobbnak ítélné a piac.