Aggasztó hírek érkeztek a legújabb omikron variánssal kapcsolatosan, a BA.2.75 névre keresztelt új mutáns egyre gyorsabban terjed Indiában. Az új mutáns egyre több országban felbukkan, köztük már az Amerikai Egyesült Államokban is.

Újra támad a koronavírus a világban, az omikron új, erősen fertőző BA.2.75 névre keresztelt variánsa egyre nagyobb aggodalmat kelt a tudósok és az egészségügyi szakértők körében. Az új mutáns egyre gyorsabban terjed Indiában, de emellett a világ több országában is már jelen van a legújabb omikron variáns, köztük az Amerikai Egyesült Államokban is.

Az Associated Press hétfői beszámolója szerint elképzelhető, hogy a BA.2.75 képes olyan gyorsan terjedni, hogy esetlegesen megkerülje a jelenlegi vakcinák által, vagy a korábbi megfertőződést követően szerzett immunitást. Az azonban még továbbra is tisztázatlan, hogy az új variáns mennyivel okozhat súlyosabb tüneteket, mint a többi omikron variáns.

Amerikában az elmúlt időszakban csökkent a koronavírus fertőzés miatt elhunytak száma, azonban a kórházi ellátásra szorulók száma és a pozitívat tesztelők száma emelkedésnek indult az elmúlt napokban. Jelenleg átlagosan 5 százalékkal több esetet regisztrálnak naponta, valamint 18 százalékkal többen kerülnek korházba mint két héttel korábban. Jó hír, hogy naponta átlagosan 7 százalékkal kevesebben hunynak el a fertőzés következtében, mint két hete. Az emelkedő tendenciát számos szakértő aggasztónak találja, az elmúlt időszakban sok helyen eltörölték a járványügyi korlátozásokat, azonban jelenleg úgy fest, hogy újra támadásba lendülhet a koronavírus a világban.

Aggodalmat kelt az új variáns

Az új BA.2.75 gyorsabban terjed Indiában, mint a korábbi variánsok. India mellett az új variáns már legalább 10 országban felütötte a fejét, a BA.2.75 jelen van már többek között Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Németországban. Az Amerikai Egyesült Államokban a múlt héten már a harmadik B.2.75 fertőzöttet azonosították.

A BA.2.75 egy újabb emlékeztető arra, hogy a koronavírus továbbra is folyamatosan mutálódik és sajnos újra terjed. Szakértők szerint továbbra is a vakcinák jelentik a legnagyobb védelmet a fertőzés ellen, az elkövetkező hónapok során a vakcinagyártók valószínűleg újabb oltásokat fognak kifejleszteni a különféle variánsok ellen.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com