A legújabb James Bond film bemutatásával egy időben látványosan megnőtt, mind az új, mind a használt Aston Martinok iránti kereslet.

A hétvégén nemzetközi tekintetben a legújabb, 25. James Bond film, a No Time to Die örvendett a legnagyobb népszerűségnek a mozikban. Úgy tűnik a film nem csak a mozihálózatoknak eredményezett látogatottsági rekord döntéseket. A hétvége során látványosan többen kutattak új és használt Aston Martinokat kínáló hirdetések után.

A hétvége legkeresettebb klasszikus autója az Aston Martin DB5 és DB6 volt. A No Time to Die bemutatása óta a filmben is megjelenő Jaguar és Land Rover modellek iránti érdeklődés közel 13 százalékkal nőtt.

Sok James Bond filmrajongó nagy álma megvásárolni valamelyik filmben szereplő modellt, ezáltal saját „kémautója” lehet, úgy tűnik egyre többen váltják valóra ilyesfajta álmaikat.

Nem meglepő módon a No Time to Die rendezői gondosan ügyeltek arra, hogy az új modellek mellett korábbi James Bond filmekben szereplő legendás Aston Martinok is visszatérjenek a filmvászonra.

A 25. James Bond film „főszereplője” a legendás Aston Martin DB5, valószínűleg minden James Bond fan és autórajongó szeme előtt ez a modell jelenik meg először a film hallatán. A DB5 az 1964-es Goldfinger, az 1965-ben bemutatott Thunderball, az 1995-ös GoldenEye, a 97-es Tomorrow Never Dies, a 2006-ban bemutatott Casino Royale, a 2012-ben megjelent Skyfall és a 2015-ös Spectre című James Bond filmekben is megjelenik.

A James Bond filmek által világhírűvé vált Aston Martin DB5.

Az 1963 és 1965 között gyártott Aston Martin DB5 kifejezetten ritka és drága klasszikus autó, ezért a filmforgatáshoz replikákat használtak.

A DB5 piacának alakulása az elmúlt 5 év alatt. Forrás: classic.com

A legfrissebb James Bond filmben még egy klasszikus Aston Martin megjelenik a V8 Vantage személyében. Emellett két modern modell, a DBS Superleggera és a Valhalla is szerepet kapott.

Az egyik legnépszerűbb új Aston Martin, a DBS Superleggera.

A londoni tőzsdén jegyzett Aston Martin részvénypiaci tekintetben nem muzsikál túl fényesen mostanság. Az elmúlt 5 napban durván 14 százalékot esett az árfolyam, ezzel idén 17.84 százalékos mínuszban van az Aston Martin. Hosszabb távon nézve már nem ilyen siralmas a helyzet, az elmúlt egy év során 58.85 százalékkal erősödött a részvény árfolyama.

Csökkenő trendben a brit sportautó-gyártó részvénye.